Det var Irakiska kulturcentret som höll i manifestationen men även demonstranter med bakgrund i Libanon, Syrien och Iran deltog. De kom inte bara från Norrköping utan även från Nyköping, Linköping och Motala. Grupper som i dagens Irak strider mot varandra gick sida vid sida. Kristna, shiamuslimer och sunniter marscherade tillsammans längs Drottninggatan med plakat som löd: "Mindre hat och mer kärlek".

Foaad Al Asadi från kulturcentret anordnade söndagens demonstration. Attentatsförsöket i Stockholm förra helgen fick honom att arrangera protesten. Han berättar att terroristernas dåd har kostat hundratusentalts människors liv i Irak och att många irakier är oroliga för att det våld de flytt från nu har spridit sig till Sverige.

Självmord en synd
- Terrorismen har ingen religion. Vi accepterar inte att terrorister försöker skapa motsättningar mellan oss och andra svenskar. Det är viktigt att alla förstår att det här inte har något med oss muslimer att göra. För en muslim är självmord den värsta synden en människa kan göra och det är ännu värre att ta andra människors liv i Guds namn, säger Foaad Al Asadi.

Artikelbild

| Foaad Al Asadi höll tal vid rådhuset i Norrköping och påminde om att våld och terror inte är förenligt med islam.foto: håkan sjöström

Norrköpingsbon Hussein Fartosi var en av dem som trotsade snön och kylan för att protestera mot våldet.

- Det är viktigt för mig att visa att det inte är muslimer som gör så här, utan att det är sjuka människor som blir terrorister. Liksom andra svenskar står vi upp för friheten och människors rätt att tycka och tro vad de vill, säger Hussein Fartosi.

I cerisrosa vinterjacka och med svenska flaggan i hand gick Sahar Nadji i demonstrationstågen. Hon kom till Sverige från Bagdad för tre år sedan.

- Vi demonstrerar för att vi inte förstår hur någon kan göra så här mot Sverige och svenskarna som är så goda människor. Det här är mitt hemland nu och jag vill att det ska fortsätta att vara tryggt här, säger hon.

Artikelbild

Leva i frihet
En av demonstrationens yngre deltagare var 16-årige Hussayn Abdul Karim. Han kom till Norrköping för två år sedan och likt de flesta som var med i manifestationen är han shiamuslim. För shiiterna var protesten även ett sätt att hedra imamen Husayn som dog martyrdöden i Irak 680. Hussayn Abdul Karim berättade om sin namne.

- Min mamma har alltid sagt att jag ska vara stolt över mitt namn. Husayn var en god man som kämpade för att alla människor ska få leva sina liv i frihet. Han dödades på grund av sin kamp och ingen riktigt muslim dödar andra människor, det står i Koranen att det är förbjudet, säger Hussayn.

Avslut på Tyska torget
Hans Andersson var en av de Norrköpingsbor som tittade förundrat på demonstrationståget när det passerade honom på Drottninggatan.

- Det är bra att de engagerar sig för det här nu när det har hänt i Sverige. Det blir ju tyvärr så att man lätt tror att alla muslimer är terrorister, men vi skulle aldrig få för oss att alla kristna var terrorister om en svensk skulle göra något sådant, säger han.

Artikelbild

Manifestationen avslutades på Tyska torget med att den blott 12-åriga Norrköpingspoeten Zuzu Rabi läste sin dikt Solen ska lysa. Demonstranterna jublade och applåderade när hon läste högt om sin önskan att få växa upp i en värld i fred där alla människors lika värde respekteras.

- Jag blir så arg och ledsen när någon vill göra Sverige och svenskarna illa, de har hjälpt oss med allt det som vi behövde men som vi inte klarade av att ge oss själva, säger Zuzu Rabi.