Stefan Ericsson är efter flera konkurser ökänd i branschen.

NT berättade i februari att hans bolag Namkab Event AB fått i uppdrag att från och med 1 juni i år förse Viking Line med artister - något som förvånar stort i artist-Sverige.

Musikern Rasmus Eriksson, Partille, tog initiativet till uppropet - en så kallad petition som innebär att undertecknarna anhåller om att Viking Line vidtar åtgärder mot Stefan Ericson och bolaget Namkab Event, i vars styrelse Stefan Ericson förekommer tillsammans med sin far Ramond Ericson, 74.

Artikelbild

Namkab har inte betalat sociala avgifter till artister, något som upptäckts när de kontrollerat pensionsinbetalningar. För Bandet BBK rörde det sig om bortåt en miljon kronor som inte inbetalats, enligt uppropet.

Flamingokvintetten har undertecknat uppropet, liksom dansbandet Forbes för att nämna ett annat av de 19 dansbanden i uppropet. Sammanlagt har 57 enskilda artister och band undertecknat.

De kräver juridiskt bindande avtal som garanterar att Viking Line säkerställer att gagerna betalas ut av Namkab, och att gagerna inte sänks. Dessutom vill artisterna snarast diskutera gageutvecklingen med Viking Line. Enligt uppropet har gagerna legat stilla under tio år, om man ser hur inflationen utvecklats.

Artisterna kräver också att de muntliga avtal om speldatum och ekonomi som träffats med Namkab ska vara lika bindande som ett (skrivet) kontrakt, i det fall överenskommelserna kan bevisas genom ljudfiler.

Lars Heaster, artistförmedlare i Gävle, hade tidigare under åtta år uppdraget att förse Viking Line med artister.

Hans kontrakt upphör den 1 juni.

- Jag har inte fått någon förklaring till det, säger han och berättar att han förvånas över att Namkab fått uppdraget.

Enligt Lars Heaster var kontraktet med Viking Line värt 30 miljoner kronor (per år).

Stefan Ericson vill inte kommentera uppropet från artisterna.