- Sorgearbetet är redan slut. Ilskan är förbi, så det här blir det emotionella avslutet, säger Robin Karlsson.

Ett av Sveriges största teaterförråd ska nu säljas ut, det enda man behåller är kostymer och peruker. Inne på Arbis finns alla möjliga saker och ting, och det är både Robin Karlssons egna saker och föreningens.

Det finns så mycket att det är svårt att hålla reda på vem som egentligen äger vad.

Artikelbild

| Det har blivit en del kostymer genom åren.

- Det kan vara så att någon ljudtekniker har lämnat saker här för tio år sedan, eller folk som har skänkt saker till teatern. Jag vill inte hålla på och agera förråd längre, jag vill ha grejerna härifrån, säger Robin Karlsson.

"Tagit för lång tid"
Arbis har funnits i olika former i 150 år, och huset ligger kvar. Robin Karlsson berättar att det finns tre potentiella hyresgäster för framtiden, och flera inbokade evenemang. Det som händer nu är att föreningen kommer att lägga ned sin verksamhet, och Robin lastar Norrköpingspolitikerna för att verksamheten nu går i graven.

- Det har tagit så lång tid med alla beslut. Politikerna borde lyssna bättre, de vet ingenting om hur det är att vara kulturarbetare.

För lite pengar
Han säger att han flera gånger har fått signaler från politiker att de vill att Arbis ska räddas, men att ingenting har hänt. De tjänstemän på kultur- och fritidsnämnden han har haft kontakt med har gjort sitt bästa för att hjälpa, men pengarna har aldrig räckt till.

Artikelbild

- De säger att jag ska sätta en realistisk prislapp på ett projekt. Jag ber om 200 000 och får 30 000. Det funkar inte i längden, säger Robin Karlsson.

Tuff konkurrens
Samtidigt som inflödet av pengar har minskat, har konkurrensen från institutionsteatrarna ökat. Den länk mellan professionella och amatörer som har funnits på Arbis har inte kunnat hävda sig ordentligt.

Artikelbild

- Politikerna får helt enkelt tänka till om de i framtiden vill ha ett stelnat kulturliv eller ett levande, säger Robin Karlsson.

Eva Andersson är ordförande för kultur- och fritidsnämnden, och tycker att politikerna har gjort vad de kan.

Artikelbild

- Vi har gjort vårt yttersta för att Arbis ska få finnas kvar, och vi tycker att det är en prioriterad verksamhet. Det har också diskuterats mycket i kommunstyrelsen, säger hon.

Avtal räckte inte
Kommunen har träffat ett avtal med Arbis om en halv miljon om året i tre år, något som enligt Robin Karlsson har varit välkommet, men inte räckt till för att driva verksamheten vidare.

Artikelbild

- Det är verkligen beklagligt om de inte kan driva verksamheten vidare, men vi har gjort allt vi kan. Vi kan inte prioritera en speciell teatergrupp för mycket, säger Eva Andersson.

Arbis säljer grejer på loppis den sista helgen i augusti.