När hon fyllde 75 år i mars 2007 berättade hon i en födelsedagsintervju här på Personligt om den sista gången hon medverkade i tv, i en serie för Utbildningsradion år 2000.

"Det var kul, men samtidigt kände jag att mer än fyra decennier med television fick räcka", förklarade Gun Hägglund, som inte bara blev en av pionjärerna
i svensk television 1958 utan också den första kvinnan i världen att läsa upp nyheter.

Studerade i Paris
"Det var väl för att jag kunde läsa innantill som jag fick jobbet. Men det var inte så märkvärdigt. Man fick en bunt telegram som man läste utan inblandning av journalistisk verksamhet". Uppdraget som nyhetsuppläsare i det nystartade Aktuellt delade hon med Olle Björklund.

Artikelbild

Några år tidigare hade hon startat sin karriär på Sveriges Radio, med att läsa nyhetstelegram för utlandssvenskar, en syssla hon var väl förberedd för.

Det var som Gunvor Hägglund hon föddes den 2 mars 1932 i Örnsköldsvik, för att sedan ta studenten i Stockholm 1951, utbilda sig vid Schartaus handelsinstitut och bege sig till Paris för studier och praktik. Hon bodde i den franska huvudstaden 1953 till 1954, var sedan sekreterare vid Bulls presstjänst och bussvärdinna vid Linjebuss.

Karl Axel Sjöblom
I tv-huset avancerade hon från nyhetsuppläsare till reporter och programledare och började 1959 också arbeta med översättningar av film för televisionens räkning.

1962 gifte hon sig med kollegan, redaktör Karl Axel "KAS" Sjöblom. Äktenskapet varade i tjugo år, fram till hans död 1982. De två var ett par av programledarna för det populära magasinsprogrammet Halvsju som ideligen satte nya tittarrekord.

Artikelbild

Från 1966 var Gun Hägglund frilans med tv, radio och press som uppdragsgivare och förekom flitigt i rutan, bland annat i underhållningsprogrammet Razzel och i Café Sundsvall.

Träna med tv
I sin 75-årsintervju förklarade hon att det hon själv uppskattat mest var när hon 1963 blev joggande programledare i Träna med tv tillsammans med Bengt Bedrup. "Det var inte bara väldigt roligt utan också ett mycket viktigt och av tv-tittarna uppskattat program och det kom att omforma min livsstil."

I 30 års tid, fram till 1997, var hon livligt engagerad i Cykelfrämjandet, som generalsekreterare, informationschef och arbetande styrelseordförande och dessutom gav ut ett antal böcker med cykling som tema.

"Cykling passar mitt behov av frihetskänsla", sade hon i födelsedagsintervjun och fortsatte: "att cykla är att låta barnet inom dig leva. Och jag är mycket barnslig", lade hon till med ett skratt.

Gun Hägglund, som sedan 1986 var bosatt i Visby, blev 79 år gammal. Närmast anhöriga är sambon Jan samt en son och en dotter med familjer.