Statyn som är gjord av den skånska konstnären Marianne Arnbäck har placerats i Hagebyparken i samband med att parken nu rustas upp. Konstverket heter Visa råd från en enkel dam.

Lars-Ove Östensson, intendent med ansvar för offentlig konst på Konstmuseet i Norrköping, berättar att den föreställer en ensam olycklig kvinna som får tröst av en äldre vis dam. Den äldre damen är en myrsloksmormor.

Symboliskt
- Det blir en kontrast mellan kylan hos den nakna kvinnan och den varma, mjuka långhåriga myrslokspälsen, som blir liksom en symbol för det mänskliga behovet av trygghet, kärlek och värme, säger Lars Ove Östensson.

Artikelbild

| På en bänk i Hagebyparken sitter nu en myrslok och håller armen om en naken kvinna.Foto: MICHAEL SVENSSON

Anledningen till att det är en myrslok är, enligt honom, att konstnären hade en dröm i vilken hon själv satt och kände sig ensam och ledsen och då blev tröstad av en myrslok.

Han säger också att förhållandet mellan människa och natur, människa och djur är väldigt centralt i Marianne Arnbäcks konstnärskap.

Något för alla
I anslutning till att Hagebyparken nu iordningställs ansåg kommunen att det var lämpligt med någon slags konst i parken.

- Vi tittade då på något som kunde vara lämpligt till en familjepark. Något som alla kan ta till sig och vi fastnade just för den här statyn, säger Lars-Ove Östensson.

Statyn är placerad så att den blir en förlängning av en vanlig parkbänk, då det är meningen att man ska kunna slå sig ned bredvid den här gruppen.

Statyn som är tillverkad i brons tillåter också att man får sitta på den och känna på den.