Flera cyklister och en personbil var inblandade i olyckan, som inträffade i samband med ett cykellopp för motionärer strax efter klockan 11 på söndagsförmiddagen.

Föraren av personbilen, som kom körandes från Kvarsebo i riktning mot Nävekvarn, uppger att hon fick möte med en klunga cyklister i hög fart. En av cyklisterna, den 48-årige mannen, ska ha fått sladd och kört in i sidan på kvinnans bil.

Enligt kvinnan cyklade mannen på fel sida av vägen. Mannen fördes till Vrinnevisjukhuset med skallskador för intensivvård. Enligt en bulletin från sjukhuset på söndagseftermiddagen är skadorna allvarliga. Även mannens tillstånd bedöms som allvarligt.

Enligt uppgift på söndagskvällen vårdas mannen nu på US i Linköping. Två cyklister som cyklade bakom 48-åringen hann inte bromsa vid olyckstillfället, utan körde omkull. Båda klagade på smärtor i handlederna och fördes till lasarettet i Nyköping med lindriga skador.

Enligt Anders Arvidsson, stationsbefäl vid polisen i Norrköping, reagerade både polispatrullen och Räddningstjänsten på det grovt vårdslösa beteendet från flera cyklister som deltog i loppet. Hastigheten ska ha varit hög och deltagarna ska i vissa fall även ha cyklat i bredd på vägen.

Yngaren Runt är ett 150 kilometer långt motionslopp med start och mål
i Nyköping. I år firade cykelloppet 30-årsjubileum och hade ett rekordhögt deltagande med 350 anmälda cyklister. På hemsidan varnar arrangörerna specifikt för den smala och kurviga vägen vid sträckan Nävekvarn till Kvarsebo och uppmanar deltagarna att vara uppmärksamma och att inte gena i kurvor.

- Precis innan start håller jag dessutom en lång predikan om att det är ett motionslopp och inte en tävling, säger arrangören Peter Troberg.

Arrangörsledningen ska nu göra en översyn av loppets sträckning inför nästa års upplaga.

Föraren av personbilen som var inblandad i olyckan ska ha hållit en hastighet av 30-40 kilometer i timmen. Föraren är inte misstänkt för något brott.