Det är milljöpartisten Annika Lillemets från Linköping som har lämnat in en motion om söndagsförbud till riksdagen.

- Det är en tankeväckare och det handlar om att vi har en överkonsumtion totalt i Sverige. Det skulle behövas flera jordklot om alla konsumerade som svenskar och dessutom är konsumtionen väldigt ojämnt fördelad. De finns de som inte har råd att köpa vinterstövlar åt barnen eller hämta ut medicin. Det är ohållbart.

Varför just söndagar?

Artikelbild

- Av hävd har ju söndagar varit lediga och man är ledig från skolan och annat. Det är en praktisk dag, då det skulle finnas som bäst förutsättningar att försöka hålla så fritt som möjligt för så många som möjligt, men vissa som polis och sjukvård måste givetvis jobba hela veckan.

Det var ju 40 år sedan vi hade söndagsstängt?

- Jaa, men samtidigt skulle det kunna vara en andhämtningspaus i köphetsen och det skulle kunna hjälpa till att bryta normen att man ska leva för att handla i stället för att handla för att leva. Samtidigt har jag stor respekt för att det är många som har svårt att få livet att gå ihop för att de är så stressade, så de måste handla på söndagar. Men vill vi ha det så? Dela jobben, sänkt arbetstid skulle kanske kunna ge oss mera tid.

Tror du på motionen?

Artikelbild

- Jag tror det är en bra idé, men jag tror kanske inte att den får stöd av en majoritet i riksdagen. Visst tror jag att det skulle vara mer fördelar än nackdelar att ha stängt på söndagar. Självklart hoppas jag motionen går igenom, men det är ju också ett sätt att väcka frågor för att få debatt och det har vi fått nu.