- Jag har fortfarande inte förstått vad den undersökningen har med min sons Asperger att göra, säger mamman, som gjort en anmälan till Socialstyrelsen.

Diagnosen fick sonen redan 2008. Årets därpå kom han för första gången i kontakt med överläkaren vid ett besök på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Norrköping.

Efter att läkaren gjort en allmän psykiatrisk bedömning av pojken och kontrollerat bland annat hjärta och lungor, undersökte hon hans könsorgan.

Mamman visar journalen från besöket, där läkaren har noterat utseende och hur långt han kommit i puberteten.

Även om mamman då tyckte att det kändes konstigt med den typen av undersökning, var det inte förrän vid andra läkarbesöket, två år senare, som hon verkligen reagerade på att något verkade konstigt.

Den kroppsliga undersökningen den här gången gällde i stort sett bara de genitala delarna.

Hade inga handskar
- Hon gjorde dessutom undersökningen utan handskar, vilket kändes olustigt, så personligt och otrevligt på något sätt, säger hon.

När hon sedan fick läsa läkarens notering i journalen blev det för mycket. Hon reagerade med stor avsky.

- Det är så detaljerat skrivet, som om hon frossat i det. Det känns som om det är taget ur en porrfilm. Här står till exempel både färg och form på behåringen. Vad har det med
min sons Asperger att göra?

Sade upp sig själv
- Visst förstår jag att vissa kroppsliga undersökningar måste göras, till exempel att mäta blodtrycket eftersom han äter medicin. Och den typen av kontroll gör han ju också regelbundet hos en sköterska, men det här andra, det fattar jag inte, tillägger hon.

Hon vände sig till sköterskan för att höra om läkarens sätt att undersöka är allmänt vedertagen när det gäller patienter med Asperger.

- Sköterskan blev helt tyst och svarade sedan att hon inte visste. Senare blev jag uppringd av en chef som sade att jag skulle vara tacksam för att min son får den hjälpen han får, berättar mamman.

När det var dags för nästa besök på kliniken möttes hon av beskedet att läkaren sagt upp sig.

Men verksamhetschefen Rita Alp säger till NT att uppsägningen inte har med det här fallet att göra.

- Det råkade bara sammanfalla i tid.

Ärendet ligger nu hos Socialstyrelsen för behandling.