Nyligen blev Jonas Gardell utsedd till hedersdoktor vid Linköpings universitet med anledning av hans kritikerrosade tv-serie Torka aldrig tårar utan handskar. Skildringen av tiden då AIDS kom till Sverige har berört många. En av dem är Björn Malmquist som själv jobbade inom sjukvården på 1980-talet när de första AIDS-patienterna upptäcktes i Sverige.

- Folk dog som flugor omkring mig i min vänkrets, det var fruktansvärt säger han.

Liten kunskap

Björn Malmquist är i dag distriktsordförande i HIV-organisationen Noaks Ark. I sitt yrke som psykoterapeut möter han många drabbade som har tankar och funderingar kring sjukdomen. I dag finns det fler svar att ge än på 1980-talet då sjukdomen kom till Sverige. Då visste man lite, men en sak förstod man, och det var att det här var en sjukdom som drabbade homosexuella, en grupp som kom att bli mycket utsatt på grund av just okunskap.

- Man blev ju vettskrämd av alla löpsedlar och tidningsartiklar. I min vänkrets, i och med att jag är homosexuell själv, så pratade vi väldigt mycket om det som hände. Vi var också rädda och klämde på lymfkörtlar och så vidare.

Många begravningar

Björn Malmquist var även med och startade upp gästhemmet Noaks Ark i Stockholm på 1980-talet, en plattform för stöd till hivpositiva och närstående. Där bodde människor som var sjuka och människor som blivit bortstötta från familjen på grund av skamkänslor.

- Det var begravningar var och varannan vecka, berättar Björn som då själv var i 30-årsåldern.

Stack sig på nål

Som ung undersköterska var Björn också med och vårdade ett av de första fallen på en intensivvårdsavdelning. Där vårdades HIV-positiva som drabbats av den typiska lunghinneinflammationen som krävde andningshjälp.

- Vi var jätterädda och flera av mina kollegor vägrade att gå in på salarna för att ta hand om de här pojkarna.

Men rädslan lugnade ner sig den gången Björn råkade sticka sig på en nål som använts på en patient, utan att bli smittad.

- Det spred sig och jag blev som en referenspunkt "Björn på intensiven stack sig men blev inte smittad".

Nyligen blev Jonas Gardell utnämnd till hedersdoktor vid Linköpings universitet. Hur viktigt tycker du att det är att historien berättas för blivande läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal?

- Det är oerhört viktigt. Det är en ny generation vårpersonal som kommer. Och vi som var med på den tiden tycker jag har en skyldighet att överföra den känslomässiga kunskapen till den yngre generationen.

Okunskapen lever kvar

I dag, cirka 30 år efter att de första fallen av AIDS upptäcktes i Sverige så har kunskapen kring sjukdomen blivit större, både inom sjukvården och i samhället i övrigt.

- Det är klart att det har blivit bättre. Men fortfarande så kommer jag i kontakt med människor som har blivit ganska illa behandlade. Och det beror inte på att människor är elaka eller dumma utan det handlar om just okunskap, säger Björn Malmquist.