Det finns en seriös köpare till Marvikens kraftverk. Vem det är vill däremot Vattenfall inte avslöja än.

Per Ljung, som är projektledare för försäljningen, hade hoppats att köpet skulle vara klart redan före semestrarna, men nu tror han det dröjer till augusti:

– Det visar sig vara rätt komplicerat att skriva ett köpeavtal, när en så här komplex verksamhet ska säljas. Det är otroligt mycket detaljer som måste gås igenom och allt måste vara nedskrivet, innan vi kan säga att köpet är klart, säger han.

Artikelbild

Det var i september förra året som Vattenfall skickade ut ett anbudsunderlag till i princip hela världen. I underlaget presenterade man en idéskiss över vilken sorts köpare man vill ha.

Förhoppningen var att området ska bli ett spännande friluftsområde, där den 87 meter höga kraftverksbyggnaden blir hotell med en restaurang på toppen. Runt om vill man se fritidshus, badplats, fiskehamn och en väl tillagen marina.

Om den köpare, som nu är aktuell, i detalj går med på den idéskissen eller om Vattenfall accepterat ett annat förslag, vet man alltså ännu inte.

– Vi fick in ett antal förslag som utvärderats. Efter det fanns två intressenter kvar, men nu har vi valt att gå vidare med, säger Per Ljung. Och mer får vi inte veta.

Artikelbild

Samtidigt intensifieras nu arbetet med att miljösanera det gamla kraftverket, som egentligen skulle ha blivit ett kärnkraftverk med potential att producera en svensk atombomb. Men det startades aldrig. I stället blev det ett vanligt oljeeldat kraftverk, vilket innebär att bland annat de oljebergrum där oljan lagrades nu måste saneras. Dessutom måste PCB-fogar på en råvattencistern avlägsnas.

– Totalt kommer saneringen att kosta kring 100 miljoner kronor. Och det kommer att ta ytterligare två år, innan vi är klara. Saneringen ska vi stå för, men det borde inte hindra köparen att börja förverkliga sina planer, säger Per Ljung.