Omkring klockan 06 på torsdagsmorgonen rullade de sista husvagnsekipagen in på festivalcampingen på Bråvalla. Detta efter att många av de suttit fast i de långa köerna fram till området festivalområdet.

Men enligt polisen har stämningen hela tiden varit god. På mikrobloggen Twitter ondgjorde sig en hel del besökare som fastnat i bilkön över situationen. Men det verkar inte ha smolkat festivalbägaren för den stora majoriteten.

- Det känns som att människor har förståelse för att det kan bli många, och långa, köer, speciellt nu i och med strejken i kollektivtrafiken. Många som tänkt att ta bussen fick ta bilen i stället och det gör att folk nog förstår att det kan bli mycket trafik, säger Irja elgefjord, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Artikelbild

Torbjörn Johnsson jobbar som trafikvakt på festivalområdet. Han märkte dock av irritationen hos flera festivalbesökare under natten och morgonen.

- Nu är det lugnt, men många var irriterade och arga när de skulle åka in på området. De tyckte att det hade tagit för lång tid i köerna, sade han.

"Enormt stort tryck"

Joakim Stenman, presstalesman, befann sig på festivalområdet under hela natten. Han såg det kilometerlånga ledet av strålkastare i mörkret under natten och morgontimmarna.

Artikelbild

-Det har varit ett enorm stort tryck på campingen. Eftersom lokaltrafiken ligger nere har många valt att ta bilen, och när jag tittar ut ser jag ett flera kilometer långt pärlband av bilar på väg in, sade Joakim Stenman vid 02.30-tiden under natten mot torsdagen.

Först klockan 06 hade det sista köande husvagnsekipaget rullat in på campingen och vägarna till och från området var fria från köer.

Artikelbild

- Nu är det lugnt på vägarna, köerna slutade omkring klockan 06 i morse. 22 000 campare ska vara inne på campingen nu. Vi räknar med att de flesta är här nu och tror inte att vi kommer att få se några nya köer, även om vi är förberedda på det, säger Irja Elgefjord.

Ett tiotal omhändtertagna

Artikelbild

Hon tycker att trafikanterna skött sig bra hittills och är glad när hon rapporterar att ingen trafikolycka rapporterats från köerna under onsdagen, natten mot torsdagen eller under morgonen.

Däremot har ett tiotal personer omhändertagits under senkvällen och natten efter misstanke om ringa narkotikabrott. Fem personer fick dessutom läggas in för tillnyktring hos polisen med stöd av LOB.

-Med så många människor i området så tycker vi att det är på en okej, eller till och med ganska låg nivå. Det ska vara runt 22 000 personer på campingen, vilket är betydligt fler än arrangören räknat med, säger Joakim Stenman.

Vid 06-tiden hade inga brott av allvarligare karaktär anmälts.

Artikelbild

-En kille har blivit bestulen på sitt tält, med alla sina tillhörigheter. Han uppger att han satte upp tältet, och lämnade sakerna däri, och när han kom tillbaka var allt borta, säger Joakim Stenman.

Just stölder är något polisen vill varna besökarna för, och råder alla att undvika att lämna sina värdesaker utan tillsyn.

Ett sällskap om cirka 15 personer avlägsnade från området under natten då man misstänker att de var ute för att stjäla.

-I början av natten så var det ett sällskap som upprepade gånger försökte ta sig in på området, utan biljett. Efter att ha avvisat dem flera gånger så tog man beslut om att avlägsna dem från platsen, varvid de transporterades iväg en bit från området för att göra det svårt för dem att ta sig tillbaka, säger Joakim Stenman.