Diskrimineringsombudsmannen, DO , har tillsammans med ett lesbiskt par från Norrköping stämt landstinget i Östergötland för diskriminering. Paret kräver enligt SVT:s Östnytt 100 000 i skadestånd för kränkning. Landstinget i Östergötland är det enda i Sverige som har en prisskillnad när det gäller insemination för heterosexuella respektive homosexuella.

Att få barn är inte alltid det lättaste och man kan då bland annat ta hjälp av landstinget på olika sätt. Under 2012 provrörsbefruktades 600 kvinnor av landstinget i Östergötland och ett 70-tal inseminerades. Detta enligt Östnytt.

Sexualiteten kostar

Som NT tidigare berättat är kostnaden 300 kronor per inseminering för ett heterosexuellt par i Östergötland. Men för lesbiska par är prislappen betydligt högre. 3000 kronor och detta, enligt Östnytt, för två försök. Oavsett om det andra försöket behövs eller inte.

För det heterosexuella paret ligger det ett medicinskt problem i bakgrunden när de inte kan få barn och det menar landstinget är anledningen till att det blir billigare.

Stäms för diskriminering

– Vi ser allvarligt på det här. Det handlar om den grundläggande rättigheten om vård på lika villkor, säger Laine Nõu Strömgren, processförare hos Diskrimineringsombudsmannen till Östnytt.