Från uddlöst till sylvasst.

Från en tjatig och irriterande fundering över en såld offensiv till en glimt av framtidens intressanta, sprakande och viljestarka offensiv.

Det är en resa på ungefär 180 minuter.

Artikelbild

| fotboll ÅFF-IFK N

När rubriken "Den uddlösa verkligheten" satt över den här spalten, som en hård dom över 0–2 mot Malmö FF förra söndagen, kändes resan hem under en lång allsvensk hösten precis så, men två mardrömsstarter senare slog IFK Norrköping tillbaka på ett smått imponerade sätt i den lätt charmerande höstkylan.

Först 0–1 till 3–2 mot Halmstad.

...och så, som pepparroten på en bit torskfilé på självaste derbykvällen på Kopparvallen, 0–1 till 3–1 mot Åtvidabergs FF.

Det är inte så uddlöst längre.

Artikelbild

Det är en sylvass verklighet.

Manager Janne Andersson har läst och hört frågan om, om och om igen. Han kan vara lika trött och uppgiven på ämnet Imad Khalilis och Gunnar Heidar Thorvaldssons flytt, flykt och förlust av 16 allsvenska mål som hela bruksorten Åtvidaberg var på domaren Michael Lerjéus, som höll en ojämn nivå och som inte hade en av sina bättre kvällar på jobbet.

Artikelbild

Jag kan förstå både det ena och det andra.

Firma Isaac Kiese Thelin och Christoffer Nyman, som lärt känna och hitta varandra i U21-laget i skuggan av Khalili och Thorvaldsson (jag ska inte skriva deras namn igen...) har onekligen fått ett gemensamt genombrott så här på höstkanten.

Artikelbild

De två låg bakom vändningen mot Halmstad, som chockstartat med 0–1 i den 3:e minuten i torsdags kväll.

De två tog tillbaka matchen mot Åtvidaberg, som gått all in från första minuten och ledde med 1–0 efter tio minuter.

Det var en kvittering ur den högre skolan, när Kiese Thelin drog iväg åt det ena hållet och Nyman åt det andra hållet – och där passet höll lika hög klass som själva avslutet. IFK Norrköping hade, från den 30:e minuten och hela vägen till slutsignalen, mer eller mindre kontroll på det hela för en stabil 3–1-seger.

Det ska tydligen till en mindre käftsmäll (läs ett tidigt baklängesmål) för att IFK Norrköping ska vakna, men det ville dock inte Janne Andersson hålla med om.

"Det är nog mer en tillfällighet att det blev så igen, men visst fanns det vissa likheter om matchen mot HBK", tyckte Janne Andersson.

Å andra sidan blev just ÅFF-målet en nyttig väckarklocka, där IFK Norrköping plötsligt klev upp, vann kampen om mittfältet på ett imponerande sätt, vårdade bollen och tog över hela föreställningen.

Att se Andreas Johansson och Lars Krogh Gerson leda det hela var fullt i klass med stjärnans pånyttfödda offensiv.

Hösten blev genast lite, lite mer intressant och spännande på vägen mot målet.