Han är ordförande i styrelsen för Sankta Maria kyrka i Ektorp. Han kan fortfarande inte förstå hur gräl om detaljer kunde leda till dödandet i påskhelgen.

Tre dagar efter påskdagens kyrkobråk i Ektorp och ett par dagar efter annandagskvällens kaos i Hageby möter vi honom. Vi står på gräsmattan bakom den kyrkolokal som tidigare var livsmedelsbutiken i Ektorp. Solen glittrar i krucifixet som Gabriel Chamoun bär runt halsen.

– Det här är jättesorgligt och hela församlingen är chockad över det som hänt. Vi trodde att det hade löst sig för vi hade träffat ena familjen i deras hem och skickat en grupp som hade pratat med de andra, säger han till NT.

Artikelbild

Men samma dag som medlarna från församlingen hade lämnat familjerna brakade tumultet loss och blev till kaos, trauma och död.

– Det hade inget med kyrkan att göra. Jag tror att de hade kontakt med varandra själva, säger Gabriel Chamoun.

Han ser sliten ut och förklarar att han inte kunnat sova på tre nätter. Det är tärande att i sorgen vara ute på alla nyhetssidor och ringa runt för att kolla upp de hårda fakta som presenteras.

– Man kan ju aldrig tro att det ska gå så här. Jag har känt de avlidna sedan de var grabbar i Syrien, säger han och skakar misstroget på huvudet.

Artikelbild

Han är rädd för att prata för mycket. Rädd för att folk ska tro saker och uttolka saker utifrån det han säger.

– Det går så mycket rykten nu, säger han och skakar på huvudet igen.

Visst visste kyrkan att familjerna var osams. Det var med anledning av det som man försökte att medla.

– Vi har uppfostrats till att vända andra kinden till, att följa bibeln och förlåta. Vapen och sådant visste man inte skulle komma. Det har aldrig varit på det viset, säger han.

Under onsdagskvällen kommer kyrkan att hålla en minnesgudstjänst för de avlidna i kretsen av familjen och församlingen. Då kommer även biskopen från Stockholm och predikar.

– Han kommer säkert att lugna ner dem och säga att de ska tänka bort hämnden ifall de har tankar på något sådant.

Efter påskhelgens händelser vill församlingens styrelse ordna varsina program för kyrkans kvinnor, män och barn.

– Jag tror att vi kommer att kontakta de andra kyrkorna (de syriskortodoxa) för att utforma det gemensamt, säger Gabriel Chamoun.