– Som politiker behöver man ingen utbildning, sa Fredrick Federley, Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor, när han träffade ensamkommande flyktingar i Norrköping.

På fredagen besökte han Marieborgs folkhögskola där 34 ensamkommande flyktingpojkar bor. 30 av dem kommer från Afghanistan. Fredrick Federley hade många frågor till Ali Amini, 18 och YaminFarzam, 17. De kommer från Afghanistan och har bott på Marieborg i ett till två år.

– Min dröm är att bli civilingenjör, sa Yamin.

Artikelbild

| Politikersnack. Ali Amini, 18, till vänster, och Yamin Farzam, 17, är ensamkommande flyktingar från Afghanistan. De samtalade med EU-kandidaten Fredrick Federley (C) om bland annat utbildning.

– Bra! Det behöver vi. Du för jobb på en gång! sa Fredrick Federley som även gladdes över Alis framtidsplaner:

– Jag har bestämt mig för att jobba som svetsare.

Fredrick Federley sa att han tyckte det var bra att de intresserade sig för matematik – och passade på att tipsa dem om en annan framtida födkrok:

– Ni kan bli politiker.

Artikelbild

Men det förslaget gick inte hem:

– Jag tycker inte om att jobba som politiker, sa Ali.

Artikelbild

– Som politiker behöver man ingen utbildning. I teorin kan man bli statsminister om man är 18 år och svensk medborgare. Politiker kan vem som helst bli, sa Fredrick Federley när han pekade på att Sverige är ett folkstyre.

Han driver personvalskampanj inför EU-valet. På fredagen hade han, via sin hemsida, fått in 13 675 kronor i kampanjbidrag. För 500 kronor får givaren fika med honom, för 2 500 kronor en lunch och – som pris i ett lotteri – en hundpromenad i Botkyrka i sällskap med Federley. Den som ger 5 000 kronor kan vinna en resa till Bryssel och få en träff med honom i EU-parlamentet – om han blir invald där.