Det var ett imponerande lager, från början på 9 200 kvadratmeter, som byggdes 2011. Redan då förutspådde Haugen-gruppen att det inte skulle räcka i framtiden.
Nu är de där och tar nästa steg. Haugen-gruppen bygger ut så mycket tomten på Jursla Industriområde tillåter.
Enbart utbyggnaden blir på 14 300 kvadratmeter. Färdigt blir Haugen-gruppens anläggning 23 500 kvadratmeter stor.
Det är betydligt mer än de "nya" 5 400 kvadratmeter företaget behöver i ett första läge för sin verksamhet.
– Vi växer och har vuxit stabilt under de senaste 18 åren. Nu har vi kommit till ett läge då det inte räcker till. Därför bygger vi ut större än vad vi behöver nu. Vi kommer öka vår egen yta med 50 procent, resterande del kommer vi hyra ut, säger vd:n Robert Kastell.
Under det andra kvartalet 2024 kommer det finnas 9 000 kvadratmeteryta att hyra för det företag som är intresserat.
– Ur logistiksynpunkt är Norrköping väldigt bra och läget i Åby är toppen. Läget har en så kallad A-klassning, säger Robert.
Ulrik Forslund, lagerchef på Haugen-gruppen, har jobbat med byggprojektet från start och tror det finns goda möjligheter att hitta en hyresgäst. Bygget av Ostlänken, och intresset för att etablera sig längs med E4:an och i logistikstaden Norrköping är fortsatt stort.
– Här är det ett sug. För i Norrköping är det svårt att få tag i tomter. Det är massor av företag på Butängen som behöver flytta. Här kan det finnas plats för företag att landa en stund, innan de lyfter vidare, säger Ulrik Forslund.
Haugen-gruppen bildades 2001 när Norrköpingsföretaget Tubbin & Melander gick samman med två andra företag. Norrköping blev den naturliga utgångspunkten. Trots det norska namnet, Haugen-gruppen ägs av isländska investerare.
Företaget köper in varor till både dagligvarubranschen, hotell, restaurang och offentlig förvaltning.
– Vi är en distributör. Vi köper in varor och produkter från hela världen. Sedan kommersialiserar vi det och säljer det i de här kanalerna. De flesta av de varumärken som vi har skulle inte ha funnits själva på marknaden. Var och en är de för små. För att leverera genom egna kanaler måste du vara rätt stor, berättar Robert Kastell.
Kända varumärken är Caj P, Sweet Baby Ray´s barbequesås, Old el Paso, Heinz, Twinings och Green Giant.
I Sverige har positionerna stadigt flyttats framåt, men efter två förlustår före pandemin gjorde företaget anpassningar i verksamheten.
– Jag tillträdde 2020 som vd och då hade vi haft två ganska tunga ekonomiska år bakom oss med förlust. Då valde vi att flytta delen med försäljning till Stockholm, så 2020 lade vi ned alla kommersiella roller och satsade på logistik i Norrköping. Nu bygger vi ut som en konsekvens av det, säger vd:n.
I dag jobbar 16 personer på lagret i Åby – åtta av dem med administration, de åtta övriga finns på golvet. Företaget har också rensat i utbudet av varumärken. Anpassningarna har gjort att omsättningen ökat med mer än 100 miljoner. 2022 passerade Haugen-gruppen en årsomsättning på 700 miljoner i Sverige.
Pandemi och det förändrade omvärldsläget har märkts av i verksamheten.
– Kriget i Ukraina har också påverkat, som till exempel majskonserver. I Ukraina odlas 15 procent av världens majs och det skapar en obalans på världsmarknaden, så tillgång och leverans har varit en utmaning som vi ändå lyckats hantera bra, säger Robert Kastell på företaget som räknar med att växa ytterligare.