Genomförde drömmen - mitt under pandemin

Mitt under pandemin förverkligade 56-årige krögaren Osman Dogan sin dröm. Nu driver han ytterligare en restaurang i Åby.

Osman Dogan har förverkligat sin dröm om att även driva en asiatisk restaurang i Åby. För en månad sedan slogs portarna upp.

Osman Dogan har förverkligat sin dröm om att även driva en asiatisk restaurang i Åby. För en månad sedan slogs portarna upp.

Foto: Inger Ramstedt

Åby2021-01-24 07:00

– Ja, det här har jag gått och drömt om i flera år. Och nu äntligen kunde jag öppna, säger Osman Dogan, om sin nya satsning – en restaurang som erbjuder asiatisk mat.

När vi ses, har han precis slagit sig ner intill ett av borden för att prata med några gäster. I köket råder full aktivitet bland rykande grytor och pannor. 

– Ja, asiatisk mat finns ju inte här i Åby, så jag tänkte, varför inte, tillägger han.

De flesta Åbybor känner nog till Osman Dogan. Han har varit verksam på orten sedan 1984. Då köpte han en restaurang som låg i samma hus som vårdcentralen. Men det var ingen dans på rosor, låter han oss förstå. I alla fall inte första året.

– Jag kom från Stockholm och hade jobbat på flera finare restauranger. Sen blev den här restaurangen i Åby till salu och jag bestämde mig för att flytta hit och satsa här. Men det var tufft att komma utifrån minns jag, säger han.

Men efter ett år släppte det och Osman kom att stortrivas. 

1996 startade han en annan kafé- och restaurangverksamhet under namnet Nyfiket. Men han lät det inte stanna där. 2002 öppnade han Åby krog och drev båda ställena parallellt tills han 2006 lade ner Nyfiket.

För ett år sedan började han så smida mer allvarliga planer på att öppna en asiatisk restaurang.

– Lokalen ligger ju mitt emot Åby krog, och jag hyr den också, men den har stått tom länge. När jag berättade om mina planer för fastighetsägaren fick jag hjälp att renovera den och den 14 december kunde jag öppna, säger han.

I dag sysselsätter de båda restaurangerna tio personer.

– Tyvärr har jag varit tvungen att minska personalstyrkan i och med coronautbrottet. Det är inte lätt att driva den är typen av verksamheter nu. Jag brukar inte jobba i köket så mycket men har också fått rycka in, säger han.

Ändå öppnar du en helt ny restaurang när det är som tuffast?

– Ja, jag betalar ändå hyra för lokalen och jag tänker, går det så går det. Och det har faktisk gått riktigt bra så här långt. Det är take away som har räddat mig. Åbyborna är också väldigt trogna.  De har ställt upp och det visar ju att de vill ha mig kvar, tänker jag.

Nu står du med två restauranger, oroar du dig för framtiden?

– Det är tufft med restriktionerna som ändras väldigt snabbt. Då tappar man lusten lite. Men när det släpper sen så kommer det bli riktigt bra.

Du har även drivit en restaurang i Svärtinge som brann ner?

– Ja, men där tänker jag inte satsa igen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!