Vårt nya Ättetorp läggs ner

I tolv år har de ideella krafterna bakom Vårt nya Ättetorp arbetat för att lyfta det tidigare problemfyllda bostadsområdet i Åby. Men Hyresbostäder drar nu in sitt stöd till verksamheten.

Socialt engagemang. "Den sociala biten har varit vår största drivkraft" säger Sonja. "För en del kommer det här att betyda fullständig katastrof", tror Ann-Marie.

Socialt engagemang. "Den sociala biten har varit vår största drivkraft" säger Sonja. "För en del kommer det här att betyda fullständig katastrof", tror Ann-Marie.

Foto: Magnus Andersson

Åby2015-01-08 05:28

Videon är inte längre tillgänglig

– Det är som att bli huggen i ryggen, säger Sonja Lindmark, en av eldsjälarna.

I samlingslokalen som fram tills nu varit café råder dyster stämning efter beskedet att Hyresbostäder drar in sitt ekonomiska stöd - något som innebär att verksamheten inte kan drivas vidare.

– De som kommit hit och fikat varje dag är förtvivlade och förbannade. De tycker att det är förskräckligt, säger Ann-Marie Kleveborn, en annan av eldsjälarna.

Men det kan också få konsekvenser för dem som arbetat med verksamheten och som genom den fått en möjlighet att känna sig behövda och delaktiga.

– För en del kommer det här att betyda fullständig katastrof, tror hon.

Projektet Vårt nya Ättetorp startade 2002 sedan ett liknande projekt i stadsdelen Hageby visat sig framgångsrikt. Finansieringen kom från kommunen och Hyresbostäder gemensamt.

I området, där det finns 360 lägenheter, har Vårt nya Ättetorp arbetat ideellt med en rad olika verksamheter under åren. Med samlingslokalen som bas har eldsjälarna drivit caféverksamhet, anordnat torsdagsluncher, bingo, loppis och olika årliga tillställningar. De har kunnat hjälpa äldre med att byta glödlampor och liknande.

– Den sociala biten har varit vår största drivkraft, säger Sonja.

I området har de anlagt en trädgård, där intäkterna från försäljningen av grödor och blommor används till att köpa nya fröer och plantor för nästkommande år. Och lokalen har renoverats med hjälp av ideella insatser.

– Caféet har också fungerat som informationscentral i bostadsområdet. Vi har haft hand om nyckeln till grovtvättstugan, vi har lotsat folk rätt när de velat göra en felanmälan och vi har lånat ut datorer om något velat betala räkningar, berättar Sonja.

Förr om åren har det även anordnats julfirande för ensamma i området. På senare år har dock verksamheten minskat en del.

– Vi är ju pensionärer och man orkar inte hur mycket som helst. Men vi har lagt ner många timmar på det här under åren, säger hon.

Beskedet om det uteblivna bidraget kom på ett möte med representanter för Hyresbostäder strax före jul.

– Vi blev nog lite chockade och kom oss inte för med att ställa några frågor. Jag bara såg för mig hur allt här i lokalen skulle tömmas och försvinna, säger Sonja Lindmark.

– Det är som om det vi gjort inte varit viktigt. Som att vi varit något som katten släpat in, säger Ann-Marie Kleveborn.

De får fortsatt ett bidrag från kommunen på 50 000 kronor. Men det räcker inte till att fortsätta de verksamheter man har i dag.

– Om de lät oss behålla lokalen skulle vi kanske kunna driva caféet vidare. Men frågan är om vi vill, efter det här. Man känner sig inte värd någonting, säger Sonja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om