De kom från olika håll och hamnade på ett kontor på Drottninggatan i Norrköping. Stefan Papangelis och Johan Bergerfalk lämnade Upplev Norrköping och blev tillsammans med Mattias Zingmark, som lämnade Kolmårdens Djurpark, den drivande och skapande trion i Nordic Exhibitions.
De fick ett uppdrag.
Magnus och Johanna Malms drygt 300 trunkar med Louis Vuittons världsberömda märke.
”Gör en utställning och ta den ut i världen!”
På elva månader har man tillsammans med det nederländska företaget Jora Vision byggt Legendary Trunks – the Exhibition på börshuset i Amsterdam.
– Det här liknar inget vi gjort. Vi har tidigare fått utställningar klara till oss, där vi lagt den största tiden till marknadsföring. Här har vi byggt från grunden inom ett område, där vi var väldigt novisa och frågande till en början, säger Stefan.
– En trunk kan inte bara vara en trunk. Vi vägde in passionen med historien för att skapa utställningen, säger Mattias.
Att börja från noll på okänd mark har väckt en del känslor.
– Vi har, var och en, lång erfarenhet av evenemangsbranschen. Vi har gjort en del misstag med åren och lärt oss av det, men här förstod vi inte alls marknaden till en början. Vi har både skrikit och svurit hemma på Drottninggatan, säger Mattias och ler.
… men nu är ni här?– På elva månader. Det har landat riktigt bra. Louis Vuitton var bara handväskor för mig förut och jag hann till och med tänka ”hur ska vi göra 200 handväskor intressant och snyggt?” innan vi började det stora researcharbetet, menar Johan Bergerfalk, som ägnat många timmar i jakten på historierna.
– Titta bara på koppartrunken, som är alldeles unik. Frågan var bara vad den användes till? I dag vet vi. Den användes för resor ut i djungeln som skydd mot djur och insekter. Vi byggde ett djungeltema runt den, påpekar Mattias.
Varför blev det Amsterdam?– Det finns en speciell atmosfär här. Man är väldigt öppna och nyfikna på mode och kultur, säger Stefan.
Det blev en viss dramatik, när lastbilen med alla trunkar var på väg in i Amsterdam.
– Lastbilen kom fyra minuter för sent. Tyngre trafik får inte åka in i Amsterdam efter klockan 11.00 så vi fick parkera utanför, lasta om och köra med mindre fordon. När vi väl parkerade vår trailer utanför börshuset visade sig marken vara för svag så det blev ett väldigt liv på byggarna på tomten intill, säger Johan och skrattar.
– Man lär sig alltid något – även om det inte var särskilt nyttigt och roligt där och då.
En handfull företag från Norrköping har varit med och levererat material och kunskap till utställningen.
– Det var givet redan för början. Vi har företag i Norrköping, som är bäst i klassen. Det sägs och syns för sällan. Vi har en grym kompentens hemma. Det verkar inte finns några begränsningar i deras kreativa skapande, säger de tre i en mun.
Magnus och Johanna Malm har fått göra en hel del media under de inledande dagarna i Nederländerna. De största tidningarna och större tv-bolagen har varit på plats vid utställningen.
– Har vi nått ut tillräckligt? Kittlar produkten? Kommer folk till oss? Vi vet mer inom några veckor, men det krävs tålamod, säger Mattias.
– Vi får acceptera en längre startsträcka och inte bli för ivrig eller orolig. Det tar tid att få den att lyfta. Vi har bara 80 dagar på oss i Amsterdam. Det är inte lång tid.
Louis Vuittons huvudkontor i Paris har följt deras arbete på nära håll.
– Vi har varit väldigt öppna mot dem och berättat exakt vad vi gör och hur. De blev nog lite tagna på sängen, när de fick se Magnus och Johannas samling första gången, berättar Mattias.
Huvudkontorets första besök bland trunkarna i Norrköping bjöd också på en och annan överraskning.
– De gick omkring med vita handskar och tittade, när en av de sa ”jaså, är det här den väskan är?” De har ju själva kartotek över vem första ägaren var, men det är aldrig något de vill och kan avslöja. Vi får, som bäst, reda på tidseran, men inte mer.
I dag arbetar Nordic Exhibitions också med Titanic, som var i Norrköping 2013, i Skellefteå och Auschwitz i Madrid.
Vad händer nu?– Den här utställningen har gett oss blodad tand. Vi ska inte bara köpa in och sätta upp färdiga utställningar. Vi ska fortsätta att leta och söka upp nya utmaningar, menar Mattias.
– Nu har vi något vi kan skeppa iväg och låta ha ett eget liv på turné i världen. Den passar såväl i ett museum som i en häftig lokal, säger Stefan.
Nästa stopp?– Det finns ett stort intresse från Asien, som är nyfiket och vill ha information från västvärlden. Varumärket är redan stort. Vi får se. Det kan bli Dubai.
Jeffrey Wyatt på The Museum Practice med säte i USA har jobbat i över 25 år med utställningar över hela världen. På hans lista finns bland annat Harry Potter, som blev en succé i Norrköping och den officiella utställningen om världsstjärnan Michael Jackson. Han ser goda möjligheter i den här utställningen.
– För 100–150 år sedan var själva resandet en lyx i sig. Det var så annorlunda mot vad det är idag, säger han.
– I dag vill vi veta mer om historien. I dag vill människan ha en personlig historia bakom det vi ser och upplever. Den här utställningen ger oss det. Jag är nyfiken på var den tar oss.