Jonas Andersson som hittills varit gruppledare för Sverigedemokraterna i Linköping valdes in i riksdagen vid valet i september. Nu har partiet fördelat platserna i riksdagens 15 utskott och Jonas Andersson blir en av dem som får en plats.

Han blir ordinarie ledamot i kulturutskottet.

Sverigedemokraterna har tre ledamöter på östgötabänken och ytterligare en av dem, Markus Wiechel, får plats i ett utskott.

Artikelbild

| Markus Wiechel, riksdagsledamot Sverigedemokraterna.

Markus Wiechel blir ledamot i utrikesutskottet.

Den tredje på östgötabänken, Jörgen Grubb, blir ersättare i trafikutskottet, skatteutskottet och utbildningsutskottet. Jörgen Grubb bor i Malmö, men valdes in på östgötabänken. Å andra sidan valdes Norrköpingsbon Clara Aranda in från ett valdistrikt i Skåne. Hon blir ersättare i två utskott, socialutskottet och utbildningsutskottet.

Varje utskott har 17 ledamöter och Sverigedemokraterna har 3 av dessa i varje utskott. Alliansen har 7 och de rödgröna har 7, men oavsett hur besluten blir i utskotten så är det alltid omröstningen i riksdagen som avgör frågan.

Det är partierna själva som bestämmer vem de vill sätta i respektive utskott, men deras namnlistor fastställdes av riksdagen under tisdagen.