Det var fullpackat på den övre våningen när kandidaterna gjorde sitt första framträdande.

– Jag blev jättenervös och det var läskigt att stå här framme. Så skulle jag bli vald vet jag inte vad jag skulle säga, säger Minna Bauer.

Hon var kandidat nummer ett av de nio som valt att ställa upp. Många av kandidaterna känner varandra sedan tidigare.

Artikelbild

| Kandidaterna presenterades och bjöd sedan på ett smakprov ur sångrepertoaren. Ständig konferencier för luciapresentation är Arne Dagmalm.

– Jag har aldrig varit med i ett luciatåg tidigare så det ska bli spännande. Men många av mina vänner skulle vara med så då ställde jag också upp, säger Erica Bäck-Johansson, kandidat nummer två.

Just att rösta fram vem som ska bli lucia har under de senaste åren kritiserats runt om i Sverige. I Norrköping har man valt att inför en jury som väljer ut lucian.

– Ja, vi har tänkt på det också men vi samlar ju in pengar till välgörenhet genom röstningen och det skulle vi inte kunna göra på samma sätt genom en jury. Det är därför vi håller kvar vid det, säger Håkan Pergelius från Lions luciakommitté.

Just kopplingen till välgörenhet kan också vara en anledning till att ställa upp.

Artikelbild

| Klara Lindström, Selma Moberg och Ida Ahnstedt på scenen.

– Jag tycker om att hitta på nya saker så jag tänkte att det kunde vara en kul grej. Och så tycker jag att det är jättebra att man skänker pengarna vidare och därför ville jag vara med, säger Minna Bauer.

Senare på dagen stod det klart att Ida Ahnstedt, kandidat nummer sex, röstats fram till årets lucia och ungefär 14 000 kronor samlats in till välgörenhet.