Ännu inga garantier för rent dricksvatten i Arkösund
Smittkällan är funnen. Om ett dygn kan reservoaren vara ren. Dricksvattnet har inga koliforma bakterier men det måste kokas.
Anne-Lie Svensson tappade dricksvatten ur cisternen i Arkösund. Hon var mycket arg på den bristfälliga informationen.foto: jocke blomqvist
Foto: Fotograf saknas!
- Det kan finnas andra bakterier, därför bör Arkösundsborna fortsätta koka dricksvattnet.
Tidigast på onsdag är alla analyser klara.
Nu går vattenbilen i skytteltrafik igen. Janne Nykvist körde ut en full tank från Norrköping.
- Jag trodde det var över. Hela sommaren har jag kört vatten till Arkösund - fyra vändor varje dygn.
Knappt var sommargästerna borta och läckan i samhället lagad förrän dricksvattnet var förorenat.
Med 11 partiklar per 100 milliliter var vattnet inte längre tjänligt.
Smittkällan
I torsdags upptäcktes bakterierna, nästa dag klorerades dricksvattnet och i söndags utfärdades restriktioner.
- Först måste vi ha på fötterna, sade driftstekniker Tommy Sandberg. Gränsvärdet är 9 partiklar per 100 milliliter för tjänligt med anmärkning.
Smittkällan finns i vattenverket i Arkösund, där reservoaren nu ska rengöras och spolas. Tidigast på onsdag är jobbet klart.
- Antingen är det bakterier i råvattnet eller läckage från grundvattnet in i reservoaren, trodde Tommy Sandberg.
Arkösundsborna är prövade och luttrade. Efter 52 år i sommarparadiset är Gunvor och Paul Mastowski tillbaka i gamla tider.
- Jag blev svårt magsjuk av vattnet för länge sedan. Det var en egen brunn.
De hämtade 4 liter vatten till kaffet. Cisternen rymmer 600 liter och står vid lanthandeln i Arkösund.
- Jag får stänga av vattnet i puben, men annars gör jag inte av med mycket, resonerade ägaren Patrik Brunell.
Sommartid förbrukas cirka 120 kubikmeter vatten i Arkösund per dygn. Så här års handlar det om 50 kubik.
- Här slösar vi inte. Folk är rädda om dricksvattnet, eftersom det är ont om det. I skärgårdskommuner är vattnet sämre. Vattnet i havet är ju bräckt.
Kockarna skopar
Anne-Lie Svensson har bott på öar sedan barnsben. Hon skulle aldrig vattna gräsmattan.
På Arkösunds hotell, som är den största förbrukaren, tappade man upp vatten i stora kärl.
- Problemet är ju hanteringen, köket måste stå med skopor och koka vattnet, sade Patrick Pettersson.
Just nu är det få gäster, men efter en dags konferens måste gästerna använda toaletterna. Det ställer stora krav på vattentillgången. Men kommunen har levererat tillräckligt.
Bakterier i dricksvattnet är sällsynta. Senast drabbades Tåby för fyra år sedan.
- Det var fel på ledningarna, jordbakterier läckte in från marken, minns driftschefen Claes Boman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!