Så tänker restaurangägarna inför en ny pandemisommar

Krögarna i Arkösund laddar för en sommar med restriktioner. Det ska satsas både på stjärnkockar och våfflor, men oron finns där.

Thomas Hallgren som driver Arkösunds hotell tillsammans med Karin Elebring kommer att samarbeta med två argentinska kockar i sommar.

Thomas Hallgren som driver Arkösunds hotell tillsammans med Karin Elebring kommer att samarbeta med två argentinska kockar i sommar.

Foto: Niclas Sandberg

Arkösund2021-05-20 06:00

Vi har fått kontakt med fyra av fem restauranger i Arkösund som vi sökt – och pratat med dem om årets sommarsäsong. Arkösunds hotell, Arkö krog, Pub kompassen och Arkösunds hamnkrog är eniga om att förra året gick mycket bra trots att pandemin begränsade antalet gäster. De ser fram emot årets högsäsong med både tillförsikt och en viss oro.

– Vi hade en väldigt fin sommar förra året. Det var fler turister och framförallt mer båtfolk än det varit tidigare, så vi gjorde en av våra bästa somrar faktiskt, säger Thomas Hallgren som driver Arkösunds hotell tillsammans med Karin Elebring.

Thomas Hallgren som driver Arkösunds hotell tillsammans med Karin Elebring kommer att samarbeta med två argentinska kockar i sommar.
Thomas Hallgren som driver Arkösunds hotell tillsammans med Karin Elebring kommer att samarbeta med två argentinska kockar i sommar.

Även om det med största sannolikhet även i år kommer att vara många som väljer att semestra hemma i Sverige så är det ett problem för krögarna att de inte vet vilka regler som kommer gälla kring restriktioner mot smittspridning. Jesper Zandén, är krögare på Pub kompassen, berättar att de kommer ha samma storlek på personalstyrkan, men att de avvaktar med hur de gör med musikunderhållningen som de hade tänkt att satsa mer på den här sommaren.

Jesper och Pia Zandén driver Pub Kompassen för andra sommaren.
Jesper och Pia Zandén driver Pub Kompassen för andra sommaren.

– Pandemin gör att det är svårt att planera. Vi hoppas att restriktionerna kommer att lätta, men vi är noggranna och förstår att vi måste ta ett gemensamt ansvar, säger han.

Ett av problemen för krögarna är att de får ta in betydligt färre gäster än tidigare, eftersom alla måste vara på smittsäkert avstånd från varandra. På Arkösunds hotell kommer man att börja utnyttja trädgården nedanför den befintliga terrassen genom att anlägga loungeplatser och en ny restaurang i en container som kommer att ha vedugnsbakad pizza och lättare lunchrätter. 

På den här ytan framför Arkösunds hotell kommer den nya restaurangdelen ligga i sommar.
På den här ytan framför Arkösunds hotell kommer den nya restaurangdelen ligga i sommar.

– Den kommer heta Florencio Bageri och Pizza och är en jättestor satsning, det kommer bli något alldeles extra. Det är ett samarbete med två argentinska stjärnkockar som är kompisar till oss från restaurangvärlden, berättar Thomas Hallgren.

Är ni inte oroliga för att göra en sådan satsning nu?

– Oroliga är vi hela tiden eftersom ingen vet vad som händer, men vi väljer att fokusera på det positiva. Vi satsar, utvecklar och är hoppfulla.

Arkösunds hamnkrog gick bra förra året Corazon och Mats Surber hoppas på en lika bra sommar i år.
Arkösunds hamnkrog gick bra förra året Corazon och Mats Surber hoppas på en lika bra sommar i år.

Om Arkösunds hotell satsar på ny restaurang och argentinska kockar så tar grannstället Arkösunds hamnkrog det lite lugnare. Hamnkrogen är sett till antalet platser den minsta restaurangen i området. Krögarna Mats och Corazon Surber söker efter en kock till sommaren, men tänker att de kan köra själva om de inte får tag i någon som passar. Mats berättar att menyn kommer att vara ungefär som tidigare år, men en nyhet för året är att de ska grädda våfflor.

– Det är som vanligt, vi jobbar all vaken tid de dagar vi har öppet. Så har det alltid varit och så kommer det nog alltid förbli, så länge man orkar, säger Mats Surber och kostar på sig ett skratt.

Besos Tongur tror på en bra sommar.
Besos Tongur tror på en bra sommar.

Arkö krog som ligger vid vattnet i ena änden av bryggvandringen drivs av Besos Tongur. Han tror på en bra sommar, även om restaurangen bara kommer ha ett 60-tal platser mot ungefär 130 platser en normal, pandemifri sommar. Han berättar att personalstyrkan kommer att vara minst lika stor som under fjolårets sommar.

– Det är inte lika många platser som vi brukar ha, men vi har en stor servering så det funkar bra med avstånd. Det blivit väldigt fint här nu när bryggvandringen är nyrenoverad, säger Besos Tongur.

Besos Tongur är gillar att bryggvandringar som ligger framför hans restaurang är nyrenoverad.
Besos Tongur är gillar att bryggvandringar som ligger framför hans restaurang är nyrenoverad.

Hur känns det inför årets högsäsong?

– Jag ser fram mot den, om restriktionerna blir ungefär som förra året kommer det bli bra. Vi tror att det kommer bli ännu bättre än förra sommaren.

Arkösund

Arkösund är en småort i Norrköpings kommun som ligger på den östligaste spetsen av Vikbolandet, sex mil från Norrköping, där länsväg 209 slutar. Utanför Arkösund öppnar sig den östgötska skärgården.

Orten blomstrar på sommaren med båtar, camping, sommarstugeägare och turister både på fastlandet och på öarna runt omkring. Framförallt sommartid erbjuder orten restauranger, affär, hantverk, kajakuthyrning, camping och möjligheten att med turbåt ta sig ut i skärgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!