Skor fick ersätta demonstranter på grund av smittrisken

På lördagen anordnades klimatmanifestationer på över 70 platser i landet. På grund av coronapandemin manifesterar skor i stället för människor. Budskapet var en klimatsmart uppstart efter coronapandemin.

På lördagen anordnades klimatmanifestationer på över 70 platser i landet.

På lördagen anordnades klimatmanifestationer på över 70 platser i landet.

Foto: Privat

Nyheter2020-06-02 13:00

Norrköping var en av orterna där aktivister medverkade. Ett antal skor ställdes upp vid Norrköpings flygplats. 

– Vi bestämde att vi skulle vara vid den platsen eftersom Norrköping kommun subventionerar flygplatsen och vi tycker att det är dags ställa om till hållbarhet nu och även efter coronakrisen, säger Stina Sköld, som är aktiv i Naturföreningens klimatgrupp.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) berättar att nästan all kollektivtrafik är subventionerad och att det är svårt att på kommersiella grunder driva eller klara finansiering av den infrastruktur som behövs för flygplatser, vägar och järnvägar.

– Jag håller med de skostrejkande om att vi ska använda det offentliga stödet för att hela tiden försöka driva på så att transporterna blir hållbara. Där gör vi mycket i Norrköping vad det gäller järnvägens utbyggnad, där vi investerar väldigt mycket.

Skostrejken kommer att fortsätta även framöver. Sista lördagen i varje månad är tanken att vem som helst kan anordna sin egen skostrejk och då i den skala som passar.

Greta Thunberg startade rörelsen Fridays for future med sin skolstrejk för att uppmärksamma klimatfrågor. Lördagens initiativ, där skolstrejk blivit skostrejk, görs ihop med organisationerna Saturdays for future och Klimataktion.

Vad vill ni uppnå med de här manifestationerna på lokal nivå? 

– Kommunen behöver gå till handling på klimatområdet. De är bra på att prata, men vi har inte sett så mycket hända. Vi har lämnat in medborgarförslag och försöker att ha en dialog med politikerna. Vi tycker att kommunen behöver en konkret klimathandlingsplan med en koldioxidbudget, som man måste förhålla sig till, och ta forskningen på allvar, tycker Stina Sköld.

Vad det gäller koldioxidbudget, tycker Lars Stjernkvist att kommunen har bra koll på hur mycket som släpps ut och framförallt hur mycket som produceras förnybart med energi. Problemet är inte mätningen utan de konkreta åtgärderna, menar han, och där vill han lägga ännu mer krut.

– Det är utan tvekan så att det går att göra mer, men man får inte förringa det som har gjorts de senaste åren i Norrköping. Vi har tillsammans med företag och universitet utvecklat klimatpolitiken på många olika sätt. Vi jobbar väldigt aktivt med återvinning och klimatomställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!