De satsar på udda burgare: "Ingen nåldyna vi serverar"

Paret Selin märker att allt fler ungdomar lockas till deras strömmingsburgare när de säljer på festivaler och marknader.
– Det är ju ingen nåldyna som vi serverar. Ryggbenet har vi dragit bort från firren, säger Uffe Selin.

Uffe och Kathrine Selin har hittat ett gemensamt engagemang i Strömmingsburgarna. "Det är roligt att ha det här projektet tillsammans", säger Uffe Selin.

Uffe och Kathrine Selin har hittat ett gemensamt engagemang i Strömmingsburgarna. "Det är roligt att ha det här projektet tillsammans", säger Uffe Selin.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2025-05-18 19:00

Det var bara några veckor före pandemin som Uffe och Kathrine Selin köpte sin fiskvagn. Sedan blev det tvärstopp i över ett år.

– Vi fick ställa in vagnen i garaget och vänta tills pandemin var över. Men för oss var det ingen panik – det här var inte vår enda försörjning som för många andra. Nu har vi kört på i fyra år och det är jätteroligt, säger Uffe Selin.

Att många barn och ungdomar uppskattar fisk är Uffe Selin glad över. "Det är ju ingen nåldyna som vi serverar. Rryggbenet har vi dragit bort från firren".
Att många barn och ungdomar uppskattar fisk är Uffe Selin glad över. "Det är ju ingen nåldyna som vi serverar. Rryggbenet har vi dragit bort från firren".

– Det är kul att slå hål på myten att yngre inte äter fisk. Vi ser många ungdomar och barn som äter firre från början. Det känns gott i hjärtat när de gillar våra burgare. Först kan de tro att det blir för mycket fisksmak och är rädda för ben. Men det finns inga ben som man sätter i halsen eller mår dåligt av.

Då ett gäng ungdomar närmar sig fiskvagnen för första gången är det ofta en som vågar handla – och de andra provsmakar.

– Sedan står de snart i kön och köper varsin burgare, säger Uffe Selin.

Många hundra stekta strömmingar blir det under en marknadsdag.
Många hundra stekta strömmingar blir det under en marknadsdag.
De bestämde sig för att satsa på en gemensam idé. Sedan fyra år driver Uffe och Kathrine Selin försäljningen av strömmingsburgare tillsammans.
De bestämde sig för att satsa på en gemensam idé. Sedan fyra år driver Uffe och Kathrine Selin försäljningen av strömmingsburgare tillsammans.

Det blir ungefär ett 15-tal marknader per år, från slotts- och trädgårdsmarknader till julmarknader. Ofta säljer de över 400 strömmingsburgare per dag, vilket kräver en hel del förberedelser. 

– Min fru Kathrine och jag gör allt dagarna innan. Det här är vår grej, en hobby som vi gör tillsammans. Det är väldigt roligt.

Det gamla receptet på strömmingsburgare har de behållit. Den enda förändringen är att de serverar rödlök till. De panerar och steker strömmingarna för förvaring, gör såsen och hackar lök.

– Det går åt mycket rödlök. Mycket att hacka, säger Uffe.

Att arbeta tillsammans på sin fritid tycker Uffe och Kathrine Selin är roligt. "Jag skulle inte vilja göra detta om vi inte gjorde det tillsammans", säger Uffe.
Att arbeta tillsammans på sin fritid tycker Uffe och Kathrine Selin är roligt. "Jag skulle inte vilja göra detta om vi inte gjorde det tillsammans", säger Uffe.

För Uffe är fisk vardag. Han har en grossistfirma som säljer fisk både till restauranger och butiker. Dessutom har han ett rökeri. Medan Kathrine arbetar som sjuksköterska.

– För oss är det roligt att komma ut och göra det här tillsammans. Vi gillar att laga mat och det här konceptet. Vi har många stamkunder som vi träffar när vi är ute, säger hon.

"Det här är vårt stora nöje och vi träffar så mycket människor och bekanta. Jag vet hur stamkunderna vill ha sin burgare", säger Kathrine Selin.
"Det här är vårt stora nöje och vi träffar så mycket människor och bekanta. Jag vet hur stamkunderna vill ha sin burgare", säger Kathrine Selin.

– Mötet med kunderna och att stå och babbla lite, det är det bästa, håller Uffe med om.

Det var en ren tillfällighet att det blev fisk han fastnade för. En släkting hade fiskeri och han började hjälpa till där – och slutade aldrig. 

Men det är ingen lokal strömming från Östersjön i burgarna, utan MSC-märkt (Marine Stewardship Council) fisk från norra Nordsjön.
MSC är en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur. Deras standard innehåller kriterier som bedömer fiskets påverkan på beståndens status och havsmiljön samt fiskeförvaltningen.

Fiskeredskapen ger stämning.
Fiskeredskapen ger stämning.

– Det är jätteviktigt. Östersjön mår inte jättebra nu och jag tror att man måste bromsa kraftigt för att den ska kunna återhämta sig. Låta den vara ifred ett tag. Förr fanns det ju hur mycket strömming som helst, man gick bara ner till sjön men idag är det nästan ingenting.

Han köper även in fisk från både lokala fiskare och fiskare i Göteborgstrakterna. Annars blir det mycket fisk från Norge och Danmark.

Uffe och Kathrine Selin har hittat ett gemensamt engagemang i Strömmingsburgarna. "Det är roligt att ha det här projektet tillsammans", säger Uffe Selin.
Uffe och Kathrine Selin har hittat ett gemensamt engagemang i Strömmingsburgarna. "Det är roligt att ha det här projektet tillsammans", säger Uffe Selin.
Paret Selin hinner med ett 15-tal marknader varje år – från slotts- och trädgårdsmarknader till julmarknader.
Paret Selin hinner med ett 15-tal marknader varje år – från slotts- och trädgårdsmarknader till julmarknader.

På somrarna bor familjen Selin på Aspöja och det var också där deras Aspöja sill uppfanns.

– Vi ville skapa en egen god sill som inte innehåll några konstigheter. Den har blivit populärt. Här i landet äter man sill främst två gånger om året, till jul och midsommar. I veckan ska jag bestämma mig om vi gör lite till midsommaren, säger Uffe Selin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!