Hon har just kontrollräknat dem. 3 997 stycken. De har alla ett gemensamt. De är idel nitlotter. 3 997 lotter utan en enda krona i vinst. Inget att bygga en förmögenhet på. Det hindrar förstås inte Julia från att se glad och belåten ut på den färggranna bilden ändå.

 

- Det är bra att samla på lotter, säger hon. Även om det är en nitlott blir man glad.

 

De senaste fem åren har 15-åriga Julia Karlsson från Valdemarsvik samlat på lotter som inte ger någon vinst. Hon förvarar dem i prydliga buntar i en papplåda. Sorterade efter färger. Men när NT kommer på besök åker de ut på golvet. Nästan hela trägolvet täcks och en smärre ommöblering av rummet krävs för att alla ska få plats.

 

Ett helt hav av färgglada lotter
Nästan andäktigt tar hon plats mitt i vimlet av lotter.

 

- Vad coolt!, utbrister hon och ser sig om i det kulört kolorerade havet av triss- och tia-lotter.

 

Se där, hela samlingen presenterad på ett helt nytt sätt. Man kan inte påstå annat än att det är effektfullt. Däremot är det kanske inte det mest praktiska sättet att förvara samlingen på till vardags.

 

- Det ser mycket mera ut än när de bara ligger i sin låda.

 

Julia Karlssons lottsamlande började så smått redan i femårsåldern, i samband med att farfar uppvaktades med en lott. För fem år sedan tog samlandet fart på allvar och med stöttning från bland annat mormor och morfar har samlingen vuxit snabbt. Tre fattas till magiska fyra tusen.

 

Läs mer i onsdagens NT