På 1980-talet skrev Staffan Götestam, som spelade Jonatan i filmen från 1977, manus och satte upp Bröderna Lejonhjärta på teaterscenen.
? Det var musik till men det var ingen musikal, säger Bo Wastesson.
För ett och ett halvt år sedan ringde Staffan Götestam upp Bo och frågade om han ville skriva musiken till en riktig musikal.
? Och då gjorde jag det. Jag började med att läsa boken på engelska, på svenska hade jag bara hört Astrid Lindgrens röst i huvudet. Nu blev den bara en vanlig bok, berättar han.
Staffan kontaktade Göteborgsoperan och de föll för idén. Det kommer att bli en familjeföreställning, tillräckligt enkel för att barnen ska förstå men samtidigt avancerad nog för den vuxna publiken.
? Ett melodram med en hel del talade repliker men mest musik, säger Bo.
De första styckena skrev han på ren inspiration från boken. I övrigt har arbetssättet varierat lite ? ibland har musiken kommit till först och ibland har han haft färdiga texter, skrivna av Ture Rangström, att gå efter.
? Regissören Elisabet Ljungar hugger hänsynslöst i låtarna, skär och tar bort. Det är ?kill your darlings? som gäller.
Våren har varit intensiv och nu är det mesta klart, endast lite efterarbete återstår. En demo har spelats in med unge Fredrik Edkrantz (från Gerda) och Sebastian Roos (från bandet Liverpool) i huvudrollerna.
En hit?
Vi sitter i Bos studio, som ryms i en liten stuga i hans trädgård i Sankt Anna skärgård, och han spelar upp några stycken ur musikalen. Det låter mycket lovande.
? Jag tror att det blir en hit det här, men det tror jag varje gång, säger han med ett övertygande leende.
Repetitionerna börjar i januari. Just nu letar de skådespelare och närmast på schemat står en audition för att hitta minst två barn som kan spela Skorpan.
Urpremiären blir på Skövde Stadsteater, 3 mars nästa år. I maj kommer den till Göteborg för 30 föreställningar och sedan till Stockholm. Någon Sverige-turné är i dagsläget inte aktuell, men Bo har stora förhoppningar om att Bröderna Lejonhjärta ska kunna exporteras, eftersom Astrid Lindgren är känd världen över.
Musik på heltid
Bo Wastesson har genom åren skrivit en mängd musikaler som satts upp i Norrköping, Maraton, Törnrosa, Här och nu, Trigger och Gerda är några av dem.
Musiken ? som från början var en bisyssla ? har tagit över mer och mer, och snart slutar han som chef på Studiefrämjandet för att arbeta som kompositör på heltid.
? I höst ska jag sätta fart med mitt mest långsiktiga projekt ? att göra musikal av Gösta Berlings saga. Ture Rangström skriver texten till den också. Den kan nog vara färdig om ett par år.