Det är på hemsidan och i sociala medier som Finspångs kommun har gått ut med att bredbandsföretaget IP-Only häver sina samtliga avtal i kommunen.

– Det stämmer, vi har haft ett tänkt projekt i en del av Finspångs kommun, men det har visat sig att det fanns för dåligt underlag. För få har varit intresserade av erbjudandet helt enkelt, säger Pär Ljunggren, regionchef på IP-Only.

Området som man har erbjudit avtalet i är trakterna mellan Ljusfallshammar, Prästköp, Ramstorp, Igelfors och Rejmyre.

Artikelbild

| Anders Axelsson, kommundirektör, tycker att det är tråkigt att avtalen hävs.

– Det är ett område där det bor relativt många även om det är på landsbygden och det gör att det har varit intressant för oss, säger Pär Ljunggren.

Kunder har kunnat skriva på avtalet sedan sommaren 2017 och totalt är det nu ungefär 375 avtal som hävs.

– Vi hade behövt ungefär 250 hushåll till i området för att projektet skulle gå runt, säger Pär Ljunggren.

På andra ställen, till exempel i Söderköping och Norrköping, har det i media skrivits en del om att era projekt tagit väldigt lång tid och att kunder har varit missnöjda. Tror du att det kan ha påverkat?
Artikelbild

| "Det fanns för dåligt underlag", säger Pär Ljunggren, regionchef IP-Only, om intresset i Finspångs kommun.

– Vi ser inget samband med det. Jag tror inte att intresset i det här området har påverkats av att det har tagit längre tid än planerat på andra ställen, säger Pär Ljunggren.

Från kommunens sida har man haft kontakt med IP-Only och tycker att det är tråkigt att projektet inte blir av.

Artikelbild

| IP-Onlys skyltar försvinner nu från området.

– Vi har inte varit inblandade ekonomiskt, men vi har haft en dialog. Vi har sett dem som ett bra komplement till Finet (Finspångs Stadsnät), säger Anders Axelsson, kommundirektör.

Sedan det blev klart att avtalet kring fiber hävs för de berörda hushållen har kommunen fått ta emot samtal från invånare.

– Många ringer och frågar vad vi, kommunen, tänker göra åt det. Det är många hushåll i området som har väntat och de är så klart besvikna, men jag kan inte ge något mer svar än att det är en prioriterad fråga hos oss och så har det varit under en tid, säger Andreas Axelsson.

Han säger att många idag förväntar sig fiber på samma sätt som man räknar med vatten och el, men att kommunen inte har någon skyldighet att uppfylla önskemålen.

– Finet håller just nu på att bygga ut fibernätverket i två andra områden i kommunen, men just nu kommer man inte att orka med det här området ekonomiskt. Tyvärr är ju det här som det oftast är, en ekonomisk utmaning. Men jag vill att man ska veta att vi letar efter en lösning även om vi inte har den klar just nu.