Köks- mästaren har koll på maten

Inför varje sommarsäsong gör köksmästaren Fredrik Eklund en matresa med sin kock och med servitriserna på Göta Hotell i Borensberg.

Foto: Sjöström Håkan

BORENSBERG2009-06-09 10:40
- Vi åker runt till gårdarna i Östergötland som levererar maten till oss. Det är roligt att kunna berätta något om maten vi serverar. Vi kan berätta om hur linderödsgrisen älskar salladsrötter och tistlarna som kommer när man drar upp salladen ur landet. Eller att grönsakerna kommer från ett ställe vid Tåkern.För Fredrik Eklund blir det allt viktigare att gå bakåt i tiden. Gamla tillagningsmetoder och recept sätter han sin prägel på. Längtan
- När man kliver iland vid ett 100-årigt Göta Hotell så förväntar man sig inte sushi. Jag gillar att kunna servera gäddfärs med fräscha grönsaker, kanske ramslök, och mycket grädde. Självklart på kanalgädda. Vi använder gärna produkter från Brunnebys musteri till olika saker. Och gör jag en honungsparfait så är det med vanilj, och honung från trakten. Jag skulle kunna peka ut bikuporna här en bit nedströms. Det gör att jag kan berätta mycket för gästerna. Fredrik Eklund anser att svensk mat står sig bra internationellt. - Det är enkla, rena smaker. Det söta och det sura. Som kock vill jag ha något att längta efter. Därför gillar jag säsongsbetonad mat. Jordgubbar och rabarber passar på sommaren, till hösten blir det svamp och vilt. Populär mat
I höstas reste Fredrik Eklund med en östgötsk delegation till Bryssel för en utställning om det europeiska kulinariska arvet. Med sig hade han bland annat Kindagurka, Östgöta sädesbrännvin och Linköpingsknäcke. - Vår mat tog slut först bland alla EU-representanter och lobbyister, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om