Går det bra för Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång så går det bra för Sonstorps Mekaniska. Över 50 procent av de jobb som företaget utför är relaterade till storföretaget.
- Både vi och Siemens tycker att det är för mycket. Vi försöker ta oss in på flera marknader så att vi inte ska vara så beroende av varandra, säger Petter Håkansson, vd på Sonstorps Mekaniska.
Norska uppdrag
Bland annat finns det hopp om mer uppdrag från Norge.
-Vi har en agent där som söker arbeten till oss. Vi har till exempel svetsat komponenter till oljeriggar. Det finns också trådar ute på den holländska marknaden och runt om i Sverige.
Familjeföretaget, som ägs av grundaren Roger Sandberg tillsammans med sonen Patrik Sandberg och dottern Lotta Sandberg, startades 1963. Sedan 1980 finns de på plats på det stora om rådet i Borggård.
Ljus framtid
Just nu har företaget 32 anställda och åtta inhyrda svetsare. Med den nya robotsvetsen ser framtiden ännu ljusare ut.
- Min vision är att vi är 50 anställda inom två år, förklarar Petter Håkansson och Patrik Sandberg håller med.
Duon tar emot i den ljusa och nya kontorsbyggnaden som var färdig för ett år sedan.
- Jag har jobbat hårt för att lyfta upp de mjuka frågorna. Nytt kontor, nytt omklädningsrum med bastu och mer friskvård är viktigt för att personalen ska trivas och må bra.
Något som verkar ha behövts.
2010 fick varje anställd 2 500 kronor i friskvårdspeng. Det blev ingen succé, bara fem nappade.
- Vi tog ett nytt tag i år och genomförde en hälsoundersökning. Det visade sig att vi hade alldeles för många överviktiga på företaget. Nu har vi haft föreläsningar och samtal med hälsopedagog. Nästan alla vill vara med och vi kör även en del fysisk träning på arbetstid.
Roger och Patrik
Tillbaks till roboten, eller robotarna. Av någon lättuträknad anledning heter de två parallella robotarna Roger och Patrik. Den jättelika anläggningen hanterar objekt som är 43 meter långa och fem meter breda. Höjden ligger på tre meter.
Svetsroboten ersätter mänsklig arbetskraft, men den gör i förlängningen att mer personal behöver anställas.
- Det behövs personal som förser roboten med gods och eftersom roboten gör det ofta tråkiga och monotona arbetet mycket snabbare så höjs produktionstakten rejält, förklarar Patrik Sandberg.
Investeringskostnaden för den nya hallen och roboten ligger på sammanlagt 15 miljoner kronor. Hade inte satsningen gjorts så hade det varit svårt att möta konkurrensen från framförallt Östeuropa.
- Svetsjobben vi gör på bottenramarna till Siemens (där turbinerna står på) är väldigt statisk och sliter mycket och kräver många mantimmar. Vi var tvungna att göra något. Antingen fick vi släppa de här jobben eller investera i svetsroboten, berättar Petter Håkansson.
2007 och framåt har Sonstorps Mekaniska omsatt cirka 80-90 miljoner kronor per år. Snittet på vinstmarginalen ligger under de tre senaste åren på nio procent. Svetsroboten, som är en av få i hela Europa i sin storlek, beräknas vara körklar i början av maj och i full drift efter semestern i augusti.