Tänk på säkerheten när du grillar!

Grillsäsongen är äntligen igång, men det gäller att tänka på säkerheten. Enligt Räddningsverket inträffar det varje år flera allvarliga olyckor i samband med grillning. Oftast beror de på oaktsamhet och slarv hos den som grillar.

Bild: Fredrik Sandberg/Scanpix
Varje år inträffar flera allvarliga olyckor i samband med grillning. Oftast beror de på oaktsamhet och slarv hos den som grillar.

Bild: Fredrik Sandberg/Scanpix Varje år inträffar flera allvarliga olyckor i samband med grillning. Oftast beror de på oaktsamhet och slarv hos den som grillar.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-05-14 16:45
Gasolgrillar blir ett allt vanligare inslag i våra trädgårdar, men gasol är en brännbar gas som måste hanteras på rätt sätt. När du köper en gasolgrill är det därför viktigt att du kollar att den är CE-märkt.

Trycket i gasolbehållarna är större än vad grillarna klarar av att hantera. Därför måste du skaffa en regulator som anpassar trycket till grillen. Ofta ingår dessa, men inte alltid.

Kolla kopplingarna
När du monterar gasolgrillen måste du se till att kopplingarna är täta. Om du misstänker gasolläckage, använd läckspray eller tvållösning för att hitta läckan. Spraya eller pensla tvållösningen på skarvar och anslutningar. Om det kommer bubblor finns det en läcka som måste åtgärdas innan du använder grillen.

När du skruvar på en ny gasolflaska är det viktigt att tänka på att ventilen är vänstergängad på större gasolbehållare. Skruvar du åt fel håll när du skruvar på gasolflaskan kan du skada gängorna och få läckage.

När du grillar med gasolgrill är det viktigt att du inför varje säsong kontrollerar slangen från regulatorn till grillen. Har det blivit sprickbildningar i gummit måste slangen bytas.

Ha handskar med dig
Använd inte för stora gasolbehållare, utan enbart sådana som är avsedda för din grill. Om behållaren kommer för högt upp mot själva grillen kan värmen från grillen värma upp gasolslangen eller gasolbehållaren, som då kan få för hög temperatur. Det kan göra att slangen börjar läcka eller att trycket i behållaren blir så högt att säkerhetsventilen löser ut och gasolen strömmar ut och börjar brinna.

För att vara på den säkra sidan är det bra om du har handskar med dig när du använder gasolgrill. Skulle det börja brinna är det viktigt för att du ska kunna komma åt ventilen och stänga av gasen.

Oavsett om du använder gasol- eller kolgrill är det viktigt att grillen står på behörigt avstånd från brännbart material när du grillar. Du bör dessutom göra rent grillen från fett regelbundet eftersom fettavlagringar kan antändas.

Kan explodera
När du ska grilla med kolgrill är det viktigt att kontrollera att grillen verkligen är stabil och står stadigt. Använd tändvätska och inte T-sprit när du ska tända kolen. Om du häller T-sprit på lågor eller heta ytor kan flaskan nämligen explodera. Enligt Räddningsverket använder många godkänd tändvätska på fel sätt. Tändvätskan ska sugas upp av kolen och sedan antändas. Då brinner den lugnt och tänder kolen effektivt. Om den däremot sprutas på en yta som redan är het förångas tändvätskan och brinner lika våldsamt som bensin.

Planera grillningen ordentligt och ha alltid ha en trädgårdsslang eller en hink med vatten nära grillen. När du grillat klart, håll koll på grillkolen. Stora kolbitar kan nämligen fortsätta att glöda i flera timmar efter avslutad grillning. Många bränder har uppstått när den som grillat tömt kolen bland soporna utan att kontrollera att de var helt släckta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!