Delade åsikter om bredband i glesbygd

En del är nöjda. Andra är upprörda. IP-telefonin berör.

Svårnådda. Grannarna Jonas Andersson och Gunnar Karlsson bor mellan Bränntorp och Brenäs. Båda har problem med bredbandslösningen och mobiltelefontäckningen.

Svårnådda. Grannarna Jonas Andersson och Gunnar Karlsson bor mellan Bränntorp och Brenäs. Båda har problem med bredbandslösningen och mobiltelefontäckningen.

Foto: Rikard W Larsson

Bränntorp2015-02-27 02:00

Gunnar Karlsson bor i Stora Nybygget mellan Bränntorp och Brenäs ganska nära kommungränsen mot Katrineholm. Han är inte nöjd med bredbandslösningen.

– Alltele (operatör/leverantör) borde göra mer när det gäller att lösa problemen. I dag är det för mycket bekymmer med IP-telefonin i bostaden, säger han.

Så kallade 0771-nummer (sjukvårdsupplysningen etc) fungerar inte i systemet. Inte heller nummerpresenta­tören som visar vem som ringt är att lita på.

– Vid ett sjukdomsfall är fast telefonförbindelse ett måste på landsbygden. ­Mobiltelefonen kan fungera hos mig om man ställer sig på gårdsplanen, men att sitta inomhus och tala via nallen går inte. Det har Telia för dålig täckning för. Datorn hackar sig fram, långa stunder är det bara en pil som snurrar på skärmen. Telias enkla adsl-anslutning till kopparnätet fungerade betydligt bättre, utvecklar Gunnar Karlsson.

Han drar sig till minnes en informationsträff med Finet i Rejmyre för några år sedan då bredbandssatsningen var uppe till diskussion. Enligt Gunnar Karlsson var faktumet att det fasta kopparnätet skulle skrotas som fick många att skriva på.

För tillfället upplever han att ingen tar tag i problemen på allvar.

Krånglet med mobiltelefonerna och internet kommer hela tiden tillbaka.

Gunnar Karlsson igen:

– AllTele:s personal vill att jag kontaktar dem på mobilen för att kommunicera. Tyvärr är det lättare sagt än gjort då jag tvingas springa mellan gårdsplanen och installationen i huset för att enligt servicepersonalens instruktioner bryta strömmen, trycka på olika knappar eller kolla vilka lampor som lyser.

Fler röster:

Ove Eriksson, Högåsen, ­Rejmyre:

– Ibland gick det inte att ringa ut, samtal bröts och en del nummer gick inte att ringa överhuvudtaget till. Vi skippade telefonin genom bredbandet ganska snabbt trots att det var billigt. Tv och internet har däremot fungerat bra.

Mjölkbonden Jonas ­Andersson, Axsjövik:

– I dag ångrar jag att jag sade upp den fasta telefonen. Det blev problem direkt med IP-telefonin. Det är svårt att ringa ut och vi hör heller inte alltid att det ringer. Om jag bryter strömmen några minuter så brukar det gå lättare.

Samtidigt är det flera boende i närområdet som är nöjda med servicen.

– Vi har inte haft problem med bredbandet (Bredband2) och vi var ändå bland de första har ute. Sonen som enbart har fiber har inte heller haft bekymmer. Han driver lastbilsåkeri och då måste det fungera, säger Kalle ­Eriksson, Kalbo.

Daniel Eriksson, Kalbo ­Åkeri:

– Alla transportorder och bankärenden sköts numera via nätet, säger han.

Lars-Olof Lund, Sila Gård, har även han enbart goda erfarenheter (Bahnhof).

– Självklart ställer man sig frågan varför inte vi drabbas. Kanske har det med inkopplingen att göra? Vad vi vet finns det många felkällor. Bristerna sitter inte i fibern. Jag tror att felsökningen borde göras på utrustningen, säger han.

Sven-Åke Andesson, vd Finet, förklarar att Alltele är en av tjänsteleverantörerna på Finets nät. Vid problem är det alltid tjänsteleverantören som ska kontaktas eftersom kunden har avtal med dem. Om Alltele inte kan lösa problemet så kontaktar bolaget Finet.

Meningen är att hjälpas åt så att man hittar en lösning för kunden.

Vad gäller saken?

Bredbands-telefoni är ett nytt sätt att ringa från hem eller fritidshus. Istället för att ringa från telefonnätet ringer du genom bredband, kabel-tv eller fibernät. Bredbandstelefoni innebär att samtalet delas upp i små datapaket som transporteras via datanätet.

Förkortningen IP står för Internet Protocol och är det ”språk” som bland annat används på internet. Det finns idag många varianter av bredbandstelefoni. Fördelen är mängden funktioner, ett konkurrenskraftigt pris och låg teknikkostnad. Till nackdelarna hör ibland pålitlighet och samtalskvalitet. Det finns inga garantier för att det alltid fungerar.

Källa: PTS, Corety och Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om