EU vill se rörlig arbetskraft

EU-kommissionen vill göra det enklare för folk att ta arbete i andra medlemsländer. Kommissionen vill också se fler förhandlingar över gränserna mellan fack och företag.

Bryssel2005-02-09 16:38
EU-kommissionen vill göra det enklare för folk att ta arbete i andra medlemsländer. Kommissionen vill också se fler förhandlingar över gränserna mellan fack och företag.

Annars är det jobb, jobb och tillväxt som är huvudbudskapet i EU-kommissionens förslag till program på arbetsmarknads- och socialpolitikens område för de kommande fem åren.

"Sysselsättningen är prioritet nummer ett, sade den ansvarige kommissionären, Vladimir Spidla, på en presskonferens i Bryssel på onsdagen."
Men det mål som sattes upp 2000, att EU skulle uppnå full sysselsättning till 2010, är borta. Det är inte möjligt att nå dit, konstaterar kommissionen, men tror att ett realistiskt mål är sex miljoner nya arbetstillfällen fram till dess.

Det skulle dock ha behövts fyrfaldigt fler för att nå målet.

Det program som Spidla och kommissionen föreslår är inte sprängfyllt med nya initiativ. På flera områden nöjer sig kommissionen med att utlova "grönböcker", ett slags första utkast till förslag, eller en inventering av problem och frågor.

Förslag aviseras dock om hur det ska bli lättare än nu att ta med sig intjänad tjänstepension vid flytt till ett annat EU-land. Under 2005 ska kommissionen kalla till sig en särskild arbetsgrupp, med företrädare från samtliga 25 medlemsländer, för att gå igenom hur utvidgningen med tio nya länder har påverkat rörligheten och vilka hinder som finns.

Gruppens arbete ska vara basen för kommissionens översyn av de övergångsregler som den flesta gamla EU-länder har för jobbsökande från de nya medlemsländerna. Trots att den svenska regeringen ville ha sådana regler för Sverige sade riksdagen nej, vilket innebär att Sverige är ett av de få gamla EU-länder som inte har några begränsningar för arbetskraft från de nya EU-länderna.

Kommissionen vill komma med förslag till hur förhandlingar mellan fack och arbetsgivare i företag med verksamhet i flera EU-länder kan skötas och hur de ska kunna bli giltiga oavsett land. Men det är en frivillig modell, inget tvingande regelverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om