Juncker: Franskt nej en katastrof
En katastrof, inte bara för Europa utan hela världen.Det blir följden om en majoritet av det franska folket röstar nej till EU-konstitutionen i sin folkomröstning, enligt den nuvarande EU-ordföranden Jean-Claude Juncker.
- Omvärlden skulle inte veta åt vilket håll Europa är på väg, säger Juncker, som också är premiär- och finansminister i Luxemburg - EU:s ordförandeland - i en intervju i den belgiska dagstidningen Le Soir med bara dagar kvar till den franska folkomröstningen den 29 maj.
Han tillägger att ett nej skulle ses som att ett helt folk säger nej till projektet EU.
Juncker har rykte om sig att vara en mycket rutinerad och luttrad EU-politiker, en av dem som suttit allra längst på sin post och varit med om flest upp- och nedgångar i samarbetet. Han är känd för att leverera lakoniska och osentimentala kommentarer om sina och andra EU-ledares värv, men talar sällan i katastroftermer. Men nu gör han det, och ansluter sig därmed till en rad andra toppolitiker i EU som i stigande nervositet börjar tala om vägen mot avgrunden om nej vinner. Samtliga regeringar i EU har ju sagt ja till det fördrag som nu kan få nej av väljare i flera länder.
På fredag far den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder, nystukad av storförlusten i ett viktigt regionalval, till Frankrike för att få fler fransmän (en femtedel av väljarna antas ännu inte ha bestämt sig) att rösta ja.
Historien ger dock inga starka belägg för att skräckscenarier kan skrämma opinionsstödet för ja-sidan.
Juncker hävdar dock, som tidigare, att det åtminstone på en punkt är vardag även på måndag även om det blir ett nej i Frankrike. Den dryga hälft av EU-länderna som ännu inte har ratificerat (godkänt) fördraget, eller konstitutionen, bör fortsätta sin väg för att göra det. Ingen ska tro att fördraget förhandlas om för fransmännens skull.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!