För någraveckor sedan var den bulgariska journalisten Miroluba Benatova i Sverige. Hon är en välkänd undersökande journalist med ett eget tv-program, och var här för att skildra hur en grupp bulgarer satt i system att ta hit tiggande landsmän. Efter att ha gjort research hem­ifrån valde hon att göra sina intervjuer i Göteborg och i Östergötland.

Vi träffade henne när hon var i Linköping.

– I Bulgarien vet vi att många åker till Sverige för att tigga, men nu har det blivit allt mer uppenbart att det finns ohederliga människor som lurar med sig tiggare till Sverige och sedan tar merparten av pengarna som de tigger ihop, sade hon.

Resultatet har blivit en dokumentär i två delar med namnet ”Yrke tiggare – men i Sverige”. Den har sänts i Bulgarien och finns på tv-kanalen Nova-TV:s nyhetssajt, en av delarna har dessutom lagts ut på Youtube.

Miroluba Benatova har intervjuat tiggare som blivit utnyttjade och personer som påstås vara ”bossar” för verksamheten. Ett hus i ­Mo­tala utpekas som centrum för verksamheten i Östergötland, men där är det inte många som vill säga något när Benatova och hennes kameraman kliver in. Den kontroversielle fastighetsägaren Tomas Gruber i Motala intervjuas i dokumentären eftersom han hyr ut bostäder till bulgarer som misstänks vara en del av verksamheten.

Dokumentären ger stöd för det som Corren berättat tidigare. De flesta tiggare i Östergötland har rest hit på eget initiativ, och det är ingen som tar deras pengar. Men samtidigt har det växt fram en slags tiggartrafficking där fattiga och lågutbildade människor från framför allt Bulgarien blir cyniskt utnyttjade av landsmän. Tiggarna rekryteras i sina hemländer med löften om jobb eller mycket lukrativt tiggeri i Sverige. Arrangörerna ger dem resa till Sverige samt mat och bostad här.

När de kommer till Sverige ändras villkoren. Då ska tiggarna betala tillbaka för omkostnader som arrangörerna påstår sig ha haft, och de tvingas tigga på anvisad plats 9–10 timmar per dag. När de kommer hem på kvällarna tar ledarna hand om merparten av deras pengar, ibland tar de alltihop. Offren känner sig mycket utsatta i ett främmande land där de inte vet hur se ska agera, och därför finner de sig i att tigga i månader.

En stor del av den bulgariska dokumentären utspelar sig i hemlandet. Där besöker Benatova personer som hon menar har tjänat stora pengar på att arrangera tiggar­resor till olika europeiska länder.