Flamberad fläskfilé

En ruggig höstkväll med inte alltför många runt bordet kan en flamberad köttbit bli kvällens höjdpunkt.
Tänk bara på att inte flambera under spisfläkten eller i närheten av något som kan ta eld. Se till att spriten är ljummen, håll undan huvudet och tänd i kanten, gärna med en braständare.

Foto: Fotograf saknas!

Dagens recept2009-11-07 09:50

Gör så här:

1. Dela tomaterna
i halvor och strimla paprikan. Värm spriten i en kopp på spiskanten.

2. Se till att köttet är putsat och fritt från hinnor. Skär det i två centimeter tjocka skivor. Stek köttet i medelvarm panna, ett par minuter per sida. Krydda med salt och grovmald svartpeppar. När köttet vänds tillsätts tomater med snittytan mot pannan och strimlad paprika.

3. Ta pannan från spisen (flambera aldrig under spisfläkten), slå i spriten och tänd på. Lägg upp kött och grönsaker på tallrikar och sätt tillbaka pannan på spisen. Vispa ur pannan med grädde och kalvfond som sedan bjuds som sås. Om man vill kan såsen spetsas med en matsked sprit eller grönpeppar.

Recept

För 4 personer

600 g putsad fläskfilé

2 tomater

1 grön paprika

grovmald svartpeppar och salt

smör och rapsolja

4 cl ljummen konjak eller whisky

3 dl grädde

1/2 msk koncentrerad kalvfond

stekt potatis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om