Griljerad lax med örtstuvad bladspenat

Förr kunde man beställa in panerade laxfenor på krogen. Rätten var vanligast under perioden med julbord då det gick åt extra mycket lax.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Fotograf saknas!

Dagens recept2009-01-09 00:15
Här unnar vi oss laxfilé i stället för fenor. Fisken paneras, vilket är ganska ovanligt när det gäller lax, och serveras med en härligt krämig spenatstuvning. Tina spenaten. Fräs samman mjöl och smör i kastrull och späd med grädde till stuvning. Lägg i spenat och fint hackad färsk timjan. Låt allt sjuda sakta ett par minuter. Smaka av med kycklingfond, salt och vitpeppar. Vänd fisken i tur och ordning i mjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Salta, peppra och stek fisken i lika delar smör och rapsolja. Vänd fisken så den får fin färg runt om. Servera fisken med spenatstuvning, kokt potatis, varm grönsak och citron. Garnera gärna med färsk timjan.
Recept
För 4 personer 500 g laxfilé 1 dl vetemjöl 2 ägg 1 1/2 dl ströbröd smör och rapsolja till stekning salt och vitpeppar Till spenatstuvningen:
225 gram fryst bladspenat färsk timjan 1 msk smör 1 msk vetemjöl 2 dl grädde, gärna mager 1 tsk konc. kycklingfond salt och vitpeppar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om