Kalvfärsjärpar med gräddsås

Husmanskost brukar den heta, maten som vi åt för 50 år sedan och som ibland finns kvar på ett och annat matbord.

Foto: Dan Strandqvist

Dagens recept2009-08-07 00:15

Med lite tur kan man hitta kalvfärs i butiken. Det ljusa kalvköttet ska användas till milda färsrätter, exempelvis kalvfärsjärpar.

Hittar man ingen kalvfärs kan man göra "falsk kalvfärs" genom att ersätta vattnet i färsen med tunn grädde.

Gör så här:

1. Låt ströbröd och vatten svälla i en bunke några minuter. Skala och finhacka en halv gul lök. Fräs löken med fett i stekpannan.

2. Blanda lök och ströbröd med köttfärs och ägg. Rör och krydda färsen med salt och peppar. Forma till avlånga järpar. Med en kniv öppnas järparna ungefär som korvbröd och hackad persilja läggs i snittet. Tryck ihop och stek järparna.

3. Koka upp grädde, vatten och fond. Red med maizena och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

RECEPT

För 4 personer
500 g kalvfärs

1/2 gul lök

1 dl ströbröd

1 dl vatten

1 ägg

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 dl hackad persilja

smör till stekning

Till såsen:
1 1/2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

maizena

salt och peppar

Att äta till:
kokt potatis

sommargurka

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om