Kokt kapkummel med timjansås

Kapkummel är en fisk som vi köper fryst. Den anses vara okej ur miljösynpunkt och smaken är det inte heller något fel på.

Foto: Dan Strandqvist

Dagens recept2009-10-05 10:26

Fryst fisk till helgen låter kanske lite trist, men varsamt kokt med en krämig timjansås till blir det mat som tilltalar den mest kräsna fiskälskaren.

Gör så här:

1. Koka upp vin, vatten, purjolök, fiskbuljongtärning, 1 tsk salt och 10 grovt krossade vitpepparkorn.

2. Rulla fisken med det som varit skinnsidan inåt. Lägg rullarna tätt i en kastrull. Sila över lagen och sjud fisken 2-3 minuter under lock.

3. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med lag från fisken och grädde. Krydda med timjan och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

4. Lyft upp fisken med hålslev och låt mellanlanda på hushållspapper. Lägg fisken på tallrikar och slå lite sås över. Garnera med citron och timjan.

Recept

För 4 personer

600-800 g kapkummel

2 dl torrt vitt vin

1 liter vatten

1 tsk salt

10 hela vitpepparkorn

1 bit purjolök

1 tärning fiskbuljong

Till såsen:

2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

3 dl silad vätska från fiskkoket

2 dl grädde

1/2 dl finhackad, färsk timjan

1 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar

Att äta till:

blandad sallad

kokt potatis

citron

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om