Lax med varm senapssås

Norsk mat är en framgångssaga både vad gäller råvaror och tillagning. Här tar vi rygg på grannarna och grillar lax med norsk senapssås till.

Foto: Dan Strandqvist

Dagens recept2009-07-25 00:21

Norsk mat är en framgångssaga både vad gäller råvaror och tillagning. Här tar vi rygg på grannarna och grillar lax med norsk senapssås till.

Just senapssås är vanlig till fisk i Norge. Såsen smaksätts även med grädde och ägg.


Gör så här:

1. Ta bort skinnet och dela laxen i 4 portionsbitar. Pensla laxen med rapsolja, salta och peppra.

2. Koka upp vatten och en halv fiskbuljongtärning. Fräs smör, mjöl och finhackad schalottenlök i en kastrull. Späd med buljongen och låt såsen koka upp och sjuda i 5 minuter.

3. Grilla laxen över fin glöd. Värm grönsakerna.

5. Blanda grädde, senap och äggula. Rör ner gräddblandningen i såsen i sista stund. Dra kastrullen från värmen. Såsen får inte koka efter det smakblandningen tillsatts. Smaka av med salt och peppar.

6. Lägg grönsaker som grund, därefter lax och ringla såsen runt. Bjuds med kokt potatis.

För 4 personer

600 g färsk lax

salt och vitpeppar

1-2 msk rapsolja

Till såsen:

1 1/2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

1 finhackad schalottenlök

2 1/2 dl vatten

1/2 fiskbuljongtärning

1 dl grädde

2 msk ljus senap

1 äggula

salt och peppar

Att äta till:

blandade grönsaker som sparris, sockerärtor, broccolibitar och morot i skivor

kokt eller pressad potatis

citron

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om