Morotssoppa
Försommarens första morötter är en delikatess i sig. Bara spola av och njuta med blasten som bestick. I tillagad form kan de bjudas som soppa tillsammans med potatis, lökar och buljong.
Foto: Fotograf saknas!
Gör så här: 1. Skala och hacka den gula löken grovt. Strimla purjolöken. Skala och dela potatisen i bitar. Riv morötterna (vintermorötter måste skalas, färska kan bara sköljas av). 2. Fräs båda sorters lök och potatis med olivolja och hackad timjan i en kastrull. Blanda ner de rivna morötterna, tillsätt vatten, grönsaksbuljong i tärningsform och tomatsås. Låt soppan koka upp och sedan sjuda 10 minuter. 3. Mixa soppan. Mixerstav är att föredra då soppan inte ska vara helt slät. Smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med strimlad purjolök och grovt hackad timjan.
Recept
För 4 personer
400 g färska morötter 1 gul lök 1/3 purjolök 4 vinterpotatisar av mjölig sort 1 tsk finhackad färsk timjan 2 msk olivolja 1 liter vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 2 dl färdig tomatsås salt och peppar Till uppläggning: 1 dl strimlad purjolök färsk timjan
400 g färska morötter 1 gul lök 1/3 purjolök 4 vinterpotatisar av mjölig sort 1 tsk finhackad färsk timjan 2 msk olivolja 1 liter vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 2 dl färdig tomatsås salt och peppar Till uppläggning: 1 dl strimlad purjolök färsk timjan
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!