Skinkstek med ingefärsgräddsås

Skinkstek är kanske det mest praktiska man kan laga. Steken sköter sig själv i ugnen och behöver varken brynas eller ösas.

Foto: Dan Strandqvist

Dagens recept2009-10-13 08:25

Gör så här

1. Gnid steken först med olivolja och kryddor. Stick in en stektermometer och lägg steken på galler över en långpanna. Slå 2 deciliter vatten i långpannan och sätt in allt
i 175 graders ugn. Stek tills termometern visar 70 grader. Skölj ur långpannan med 2 deciliter varmt vatten. Sila vätskan till såsen.

2. Fräs smör och mjöl
i en kastrull. Späd med sky, koka upp, tillsätt fond, grädde, ingefära och sjud såsen 5 minuter. Färga med sojakulör, salta, peppra och sila såsen.

3. Ge färdig rotfruktsblandning ett uppkok
i vatten smaksatt med salt och timjan. Låt rotsakerna rinna av i durkslag. Lägg upp rotsaker, skivad stek och toppa med sås.

Recept

För 4 personer

1 kg skinkstek

1-2 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 tsk ingefära

1 tsk paprikapulver

Till såsen:

1 1/2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 1/2 dl sky från steken

1 msk konc. kalvfond

1 1/2 dl grädde

1 msk färskriven ingefära

sojakulör

salt och vitpeppar

Att äta till:

rotfruktsblandning

äppelmos

kokt potatis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om