Utmärkelsen Årets landsbygdsstipendiat går till en person, ett företag, en förening eller en organisation i Östergötland som verkar för bygdens utveckling.Östra Ryds IF, Vikbolandsstruts och Grytgöls IK är några av dem som tidigare fått stipendiet.

Landsbygdsstipendiet, som är på 10 000 kronor, har funnits lika länge som Östgötadagarna, i 17 år, hela tiden med Länsförsäkringar som sponsor. Bolaget vill istället satsa på och permanenta det egna Östgötapriset på 175 000 kronor som delades ut första gången för ett par år sedan, i samband med Länsförsäkringar Östgötas 175-årsjubileum.

– Vi vill ha kvar Östgötapriset för att ge priset till någon med engagemang utöver det vanliga för människors ökade trygghet och gemenskap i Östergötland, säger Marie Aktö, marknadschef på Länsförsäkringar Östgöta.

Nu väntas istället Östgötadagarnas huvudarrangör Region Östergötland ta över ansvaret för landsbygdsstipendiet.

– Vi vill ha kvar samma koncept som vi haft i alla år med pris för Årets bakverk, Årets konsthantverk och så Årets landsbygdsstipendiat till den eller de som gjort något bra för landsbygden i Östergötland, säger Anna Jacobsson, landsbygdsstrateg på Region Östergötland.

I nästa vecka väntas politikerna i regionens Trafik- och samhällsplaneringsnämnd ta beslut om att inrätta ett årligt landsbygdsstipendium på 10 000 kronor.