Det är kundägda bolaget Länsförsäkringar Östgöta delar ut priset för tredje året i rad.

– Östgötapriset skapades för att lyfta och hylla initiativ som bidrar till en tryggare vardag för alla i Östergötland. Vi vill synliggöra och uppmuntra östgötar som visar engagemang, mod och civilkurage, säger Tommy Eklöf, som är sammanhållande för priset.

Ett 40-tal ansökningar kom in och nu juryn enats om åtta nominerade som har chansen att vinna 175 000 kronor. Du hittar hela listan här bredvid.

Artikelbild

| 15-åriga Tilde Wernersson och hennes familj har gjort Bu Cancer-armband i tre år.

En av de nominerade är 15-åriga Tilde Wernersson från Svärtinge som pärlar armband med texten "Bu Cancer", och vars försäljning har dragit in över en miljon kronor till Barncancerfonden östra de senaste tre åren. Det var när småsystrarna Emmy och Tuva insjuknade som Tilde kände att hon ville agera.

– Det började med att vi sålde till människor som vi känner, men sedan spred det sig snabbt via vår Facebooksida Bu Cancer. Vi har fått beställningar från hela landet och vi har även skickat armband till bland annat USA, Norge och Danmark, sade hon till oss i maj i år.

Läs mer:Tildes armband gav över en miljon

Även WeTalk UF från Linköping finns bland de nominerade. Julia Malinowski och Jennifer Palmquists affärsidé är att utifrån egna erfarenheter av ätstörningar och ohanterlig prestationsångest föreläsa om psykisk ohälsa för högstadieelever och föräldrar.

Artikelbild

| Jennifer Palmquist och Julia Malinowski föreläser om psykisk ohälsa.

– Målet är att skapa en öppenhet om ämnet. Det är så tabubelagt att man inte pratar så mycket om det idag. Ingen ska behöva skämmas över att må dåligt, sade de när vi träffade dem i december ifjol.

Läs mer: Deras UF-företag ska förebygga psykisk ohälsa

Artikelbild

| IFK Motala tog säsongens första seger, mot Vetlanda, med 3-2.

Vinnaren eller vinnarna av Östgötapriset presenteras den 12 november på Länsförsäkringar Östgötas hållbarhetsseminarium i Linköping.