Demirok understryker dock att han inte är emot att Stångåstaden minskar sitt bestånd, eftersom man har en stor del marknaden. Men han ogillar sättet som man har smugit igenom planerna på.

– Jag hade ingen aning. Jag fick en kort, informell information på fem minuter från ett kommunalråd i majoriteten. Det enda jag kunde säga var att jag inte kan ta ställning till det förrän jag har sett handlingarna.

Och han menar att den borgerliga Alliansen inte hade kunnat göra en liknande försäljning under sin tid vid makten i Linköping.

Artikelbild

| Ogillar.Oppositionsrådet Muharrem Demirok (C) tycker att han har fått för lite information om beslutet att sälja ut tusen av Stångåstadens lägenheter.

– Om vi hade gjort det här så det tagit hus i helvete. Men när Socialdemokraterna säljer ut allmännyttan så ses det bara som en god affär.

Muharrem Demirok tycker också att oppositionen borde ha informerats mycket mer om planerna på försäljning.

– Det är en jätteaffär! Det kan vara den största enskilda försäljningen av lägenheter som kommunen har gjort, i alla fall på många år. Jag förstår att det finns affärshemligheter i det här, och att Stångåstaden måste följa aktiebolagslagen. Men jag tycker att man borde ha kunna ha en öppnare diskussion om att man vill sälja tusen lägenheter, säger han.

Dessutom anser han att man går händelserna i förväg och sockrar erbjudandet.

Artikelbild

Gillar. Sara Skyttedal (KD) säger att hon är generellt är positiv till den planerade utföräljningen av Stångåstadens lägenheter.

– Om det bara hade handlat om Stångåstadens lägenheter så kanske det hade varit förståeligt. Men här erbjuder man även köparen en del mark att bygga på. Var ska det byggas? Vi säljer numera detaljplaner som ett sätt att sockra fastighetsförsäljningar. Utan att det ens har diskuterats i vare sig någon nämnd, kommunstyrelse eller fullmäktige!

Slutligen undrar han varför Stångåstaden gör detta just nu:

Artikelbild

| Gillar. Moderaten Paul Lindvall tycker att Stångåstadens försäljning är rimlig efterom man har en stor andel av hyresrättsmarknaden i Linköping.

– Det är oklart, Stångåstaden har såvitt jag vet inte tidigare signalerat att man behöver minska sin skuldsättning.

Moderaternas oppositionsråd Paul Lindvall (M) har en annan klang i sin sång om allmännyttans utförsäljning i Linköping.

– Bra, tycker jag i grund och botten eftersom man minskar ägandet, säger Lindvall. Jag har fått en kort information i förväg och jag anser att det är rimligt att man säljer en del av sitt bestånd samtidigt som man bygger nytt eftersom Stångåstaden har en stor del av hyresrättsmarknaden i Linköping.

Även Kristdemokraternas kommunalråd Sara Skyttedal gör tummen upp:

– Generellt är jag positiv, men jag har inte tid att utveckla det eftersom jag är på väg till ett möte just nu, säger hon när vi ringer upp henne.