Förutsättningarna var långt ifrån optimala på Santa Pod Raceway, dryga timmen från brittiska huvudstaden London. Lördagen regnade mer eller mindre bort i en ganska segdragen avslutning på Pro stock-säsongen.

Det var en lång väntan – men Norrköpingsföraren Jimmy Ålund höll dock ihop det.

Etta i kvalet med marginal på några tusendelar.

Och efter en bra repa på 6,55 i semifinalen var det klart.

Även om blev förlust i finalen med tusendelar mot svenske konkurrenten Bengt Ljungdahl var Jimmy Ålunds tionde EM-titel redan säkrad i och med att han tagit sig dit.

– Det är ju jätteroligt. Det är ingen som någonsin gjort det, och förhoppningsvis tar det många år innan det händer igen, konstaterade "Jimma" när han inledde den minst sagt långa resan hemåt.

Första titeln tyngst

Färja från England till Nederländerna, därefter en tolv timmars bilresa vidare till nästa båt från Tyskland.

Med 13 års erfarenhet av Pro Stock är han ändå van.

Och framgångsrikare än vad han någonsin hade kunnat tro.

– Det är rätt så stort. Om någon sagt 2003 att man skulle vinna 10 EM-titlar hade man ju inte trott på det.

Vilken väger tyngst?

– Den första titeln 2004 var ganska grym faktiskt. Vi hade en väldigt fin säsong där vi gjorde väldigt bra tävlingar. Vi vann väldigt mycket. Sen finns det ju andra år man kommer ihåg där det avgjorts i finaler på sista repan för säsongen.

Vänsterbanan ingen höjdare

I helgen i England behövde det dock aldrig bli lika dramatiskt. Efter att ha missat chansen att säkra titeln på hemmaplan i Tierp för två veckor sen gjorde det inte lika mycket att han på nytt förlorade en final mot Bengt Ljungdahl.

Då precis som nu var Bengt snabbast i semin och fick välja bana.

– Vänsterbanan vi hamnade i var ingen höjdare. Det var den som gjorde att vi förlora finalen. Bilen var bra och så vidare men tyvärr så räckte det inte till. Sen ska det tilläggas att Bengt gjorde en väldigt bra repa i finalen och hade varit svårslagen oavsett.

Hur sammanfattar du säsongen?

– Som helhet godkänd. Vi skärpte oss när vi var tvungna att skärpa oss. Vi uppnådde målet. Och det var att vinna tionde titeln, sa Ålund, som tackade sina sponsorer.