I Brasilien har det tidigare sagts att beslut fattas nu i mars om köpet av 36 stridsflyg. Saab förordas av det brasilianska flygvapnet, franska Dassaults Rafale påstås ligga bäst till hos president Lula da Silva medan amerikanska Boeing F 18 Hornet anses för dyrt. Här betyder skilsmässan mellan BAE och Wallenbergs som storägare i Saab ingenting. Inte heller i Thailand. Saab och den formelle säljaren FMV, Försvarets Materielverk, har redan provflugit det första flygplanet av de sex som finns i order, en Saab 340 utrustad med elektronik för övervakning har också beställts. Lika många flygplan till ska beställas när Thailand anser sig ha råd. Det kan dröja många år eller aldrig bli av.
I den tredje affären där Indien ska förnya sitt stridsflyg skulle Saab kunnat ha god hjälp av BAE. Jag vistades i Indien 1978 då Saab försökte sälja Viggen. Plötsligt dök först den amerikanske presidenten Jimmy Carter upp, angelägen om att få ersätta landets ryska MIG med amerikanskt. Veckan därpå infann sig den brittiske premiärministern Jim Callaghan och lyckades få den indiska regeringen att köpa Jaguar. Vapenaffärer har oftast stora inslag av storpolitik.
Saab förbereder tävlan i ytterligare ett halvdussin länder. Danmark är ett av dem men frågan är om man där inte följer Norge och köper amerikanskt som god Nato-medlem. BAE kommer i stället att koncentrera sig på den dyrare Eurofightern.
BAE anklagas för flera mutaffärer. När Saab sålde och hyrde ut Gripen till Tjeckien och Ungern använde man sig av en BAE-agent som nu står åtalad. Flygtillverkarna skyller alltid på agenter, som i och för sig utför visst arbete. Men pengarna brukar inte stå i någon som helst proportion till arbetsinsatsen, vilket tolkas som att en del av ersättningen går till beslutsfattare i köparlandet, alltså mutor.
Saab hade knappast lyckats sälja Gripen till Sydafrika utan BAE:s hjälp. Men viktigare är ändå de politiska kontakterna på allra högsta nivån. Sverige har odlat Brasiliens president Lula da Silva alltsedan hans statsbesök i de nordiska länderna.
Presidenten besökte Sverige i höstas, dock för att möta Fredrik Reinfeldt som EU-ordförande. För en månad sedan besökte utrikesminister Carl Bildt Brasilien. Det är okänt om Bildt då diskuterade vapenaffären. Men han personligen mycket intresserad av flyg och har störst kunskaper om prestanda i olika stridsflygplan.
Av en händelse kommer det svenska kungaparet på besök i Brasilien 24-26 mars. Drottning Silvia kan som delvis uppvuxen i landet diskutera med presidenten på portugisiska. Men det är inte troligt att kungaparet eller medföljande socialministern Göran Hägglund (KD).
Presidenten gör som han själv vill, möjligen låter han flygvapnets ledning avgöra eller helt enkelt skjuter upp beslutet.
Den långsiktiga framtiden för Saabs flyg handlar dock mer om att bli ännu större underleverantör till Boeing och Airbus än att sälja nya Gripen.