Övervikt handlar mer om känslor än om kilon

Kan viljan att vara till lags verkligen ha med övervikt att göra?
Absolut!

- Det är viktigt att bejaka sig själv och det vackra som alla har; köp ett nytt läppstift, ha vackra halsband, visa dina former, tycker Lisbeth Stahre.

- Det är viktigt att bejaka sig själv och det vackra som alla har; köp ett nytt läppstift, ha vackra halsband, visa dina former, tycker Lisbeth Stahre.

Foto: Fotograf saknas!

Eskilstuna2005-01-12 04:00
Det säger Lisbeth Stahre som i sitt arbete med sjukskrivna sett att överviktiga gick ned i vikt trots att det man talade om inte hade ett dugg med kost eller motion att göra.
Den upptäckten ledde bland annat till boken Övervikt handlar om känslor och ett forskningsprojekt på Karolinska institutet som visar att med den nya kognitiva metoden får överviktiga en bestående viktnedgång.
Lisbeth Stahre är socionom och kognitiv beteendepedagog och har arbetat med stress och övervikt i 15 år i bland annat Eskilstuna, Västerås och Stockholm. Nu har hennes arbete fått vetenskaplig status när hon kunnat bevisa att hennes metod ger en bestående viktminskning.
- Vi har följt upp mina patienter ett och ett halvt år efter avslutat arbete, säger Lisbeth Stahre.
Det visar sig att de inte bara behållit sin lägre vikt utan också fortsatt att gå ned i vikt. Det vanliga är annars att bantare går upp cirka 70 procent av vad de gått ned inom ett år efter genomgånget bantningsprogram.

Gemensamma drag
Som boktiteln säger så menar Lisbeth Stahre att övervikt handlar om känslor och hur man tacklar dem mer än om hur många smörgåsar eller kakor man äter. Det finns flera gemensamma drag hos dem som är överviktiga; en negativ självbild, höga prestationskrav och en tendens att bry sig mer om andra än sig själv.
- Det är livet och hur du förhåller dig till det som det handlar om och inte vad du äter, säger Lisbeth Stahre. Alla som är överviktiga vet att de äter fel, de kan allt de behöver veta om kost. Vad de däremot behöver lära sig är att stå emot de impulser som får dem att äta när de är ledsna eller arga.
Mat, eller cigaretter eller sprit, blir en ersättning för de känslor man inte vågar lita på eller törs visa. Problemet med mat som kompensation är att den måste finnas; sprit behöver man inte för att leva, men utan mat dör vi.

Fyra frågor
Lisbeth Stahre lär sina patienter att ställa sig fyra frågor när de står framför kylskåpet :
Vad har hänt i dag?
Hur tänker jag kring det som hänt?
Vilka känslor ger mina tankar upphov till?
Hur har uppfattningen om detta påverkat mina matvanor?
I hennes arbete med överviktiga i grupp ingår hemläxor där de fyra frågorna finns med. Matportionerna vägs och det finns matsedlar att följa för den som vill.
- Det underlättar trots allt att väga maten, säger Lisbeth Stahre. Då behöver man aldrig tvivla på att man ätit för mycket eller för litet. Tvivlet på den egna förmågan kan leda till stress. En stress som skapar negativa känslor som i sin tur kan leda till att man vill ge upp sina försök att gå ned i vikt.
Lisbeth Stahre pratar inte om målvikter eller idealvikter. Tvärtom menar hon att det inte går att sätta mål i kilo. I stället borde alla kvinnor acceptera att de väger olika mycket vid 20, 35, 45 och 60 års ålder.
- Naturen har aldrig menat att vi ska se ut som det halv­anorektiska ideal som råder nu. Jag brukar säga att man ska acceptera sin övervikt och sedan gå ned i vikt. Dessutom gillar de allra flesta män former och det är ju precis det som överviktiga kvinnor har!

Se med andra ögon
Hon vänder sig också mot den stigmatisering av överviktiga som finns i dag. Övervikt kommer av stress och stress har en minst lika stor del i hjärt- och kärlproblem som övervikten har.
- Att vara skamfylld när man ska banta är inte bra, säger Lisbeth Stahre. Att träna är visst bra, men det är inte träning man går ned i vikt av. Det är viktigare att se med andra ögon på sig själv, det leder till varaktig förändring i ens liv och därmed viktnedgång.
Hennes metod vänder sig inte till dem som vill komma i fjolårets sommarbyxor utan till dem som försökt och misslyckats och försökt igen att gå ned i vikt. Att sätta gränser är en bra början och att ompröva sina reaktionsmönster.
- Det är lätt att bli martyr eller offer när man tänker mer på andra än sig själv, säger hon. Och ägnar man för mycket tid åt andra kan man också skälla på dem när livet inte fungerar, och medmänniskor inte reagerar som man själv vill.
Lisbeth Stahre påminner om att för dem som vill gå ned i vikt likaväl för dem som återhämtar sig från en utbrändhetsdepression är det viktigt att inte glömma lusten i livet och lusten till livet.
- Man måste unna sig godsaker ibland, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om