Historien tar sin början redan 2013 då Finnkrokens byalag och Finnkrokens samfällighet i en skrivelse till länsstyrelsen kräver att kommunen ska ta över ansvaret för avloppsanläggningen i området. Länsstyrelsen ger föreningarna rätt, enligt en paragraf i Lagen om vattentjänster är kommunen skyldig att ordna kommunalt VA i området. Men kommunen överklagar länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.
– Vi har hela tiden tyckt att det bästa är om de sköter avloppet själva, vi har andra områden i kommunen som är i större behov av kommunalt VA, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.
Men länsstyrelsens beslut stod fast i mark- och miljödomstolen och fick inte prövningstillstånd i nästa instans, mark- och miljööverdomstolen. Kommunen har dock fått längre tid på sig, nu ska de senast 31 mars 2021 ha upprättat en kommunal VA-anläggning i området. Inget är ännu bestämt men det troliga är att kommunen tar över ägandet och driften av det befintliga reningsverket.
När det är dags kommer de boende i Finnkroken att få betala en anslutningsavgift till kommunen. Det kan handla om så mycket som 100 000 till 150 000 kronor per fastighet. Det gäller både de som redan är anslutna och några med egna brunnar som kommer att "tvångsanslutas".
– Vi kan inte göra det här gratis. Vi kommer behöva bygga ut så småningom och vi har aldrig fått någon intäkt på det här, säger Theres Stark.
– Jag förstår att det är svårt att förstå för många, det upplevs ju som att de redan är ansluta till ledningsnätet.
Hon betonar att kommunen har en bra dialog med samfälligheten, där hela styrelsen bytts ut sen processen drogs igång för sex år sen.
Roland Sandelin blev ordförande för Finnkrokens samfällighet i februari och är fåordig kring föreningens inställning till beslutet.
– Det här är något som länsstyrelsen beslutat och vi har kommit till en situation där vi står in för ett faktum. Nu gäller det att vi tillsammans med kommunen ska göra det så positivt det går för båda parter, säger han.
Är du orolig för vad det kan komma att kosta husägarna?– Jag kan inte kommentera det. Vi har inte börjat prata i de termerna med kommunen än.
Vid senaste mötet med kommunstyrelsen beslutades om att fastställa ett verksamhetsområde för spillvatten, alltså vilket geografiskt område som kommunen ska verka i. Beslutet tas slutgiltigt i kommunfullmäktige och efter det krävs ytterligare ett beslut om hur själva övertagandet ska genomföras.