Bergska tog på torsdagen emot Emerichfondens 27Januari-pris av prisutdelaren Emerich Roth för sitt engagerade och årligen återkommande metodiska arbete med att hålla minnet av Förintelsen levande.

- Skolan gör ett bra arbete. Med hjärta, klokhet och stark motivation går det att komma långt, säger Emerich Roth.

Skolorna i Finspång har sedan mitten av 2000-talet ordnat toleransresor för elever till före detta koncentrationsläger. På så sätt har skolorna under lång tid fått arbeta med Förintelsens minnesdag, toleransresor och annat värdegrundsarbete som pågår lokalt under hela året.

Artikelbild

| Emerich Roth delade ut pris till Bergska skolan.

Mindre rasism i Finspång
Insatserna berättas ha bidragit till att Finspång i dag har mindre rasism och främlingsfientlighet än vad som brukar vara mer vanligt på gamla bruksorter.

- Vi inleder alltid dagen med att se en film
där jag kortfattat beskriver händelserna under andra världskriget, för
att eleverna lättare ska kunna ladda med frågor. Det är mina, och miljontals andra människors, upplevelser som ligger till grund för filmen, förklarar Emerich Roth när NT får en kort pratstund med honom
i Kulturhuset.

Han brukar alltid föra på tal att Tyskland förde både ett yttre och inre krig.

"Passivitet hjälpte Hitler"

- Historiken tar oftast upp den mäktiga tyska armén som bombade sönder och ockuperade de flesta länderna i Europa. Under tiden som detta pågick fanns det ett inre krig vars enda syfte var att målmedvetet, systematiskt och industriellt utrota människor. Detta står det mycket lite om i läroböckerna, säger Emerich Roth. I nästa mening berättar han att majoriteten av tyska folket förstod vad som hände i koncentrationslägren.

- Passiviteten hjälpte Hitler. Alla utom de döva, blinda och efterblivna visste vad som pågick och psykopaterna tilläts härja fritt. Den här typen av likgiltighet när ingen säger ifrån skrämmer mig, tillägger han.